Ganzen groot gevaar vliegtuigen Schiphol
SCHIPHOL - Groepen overvliegende ganzen op zoek naar voedsel vormen een steeds groter gevaar voor vliegtuigen op Schiphol. De kans op potentieel levensgevaarlijke aanvaringen is de afgelopen jaren enorm gestegen.
Dat blijkt uit de interne rapportage ’Expertmeeting ganzen en Schiphol’ van de luchthaven en Inspectie Verkeer en Waterstaat, die in bezit is van deze krant.
Vooral in de ochtenduren, als het spitsuur is op Schiphol, is het risico van een botsing groot. Het gaat dan met name om aanvaringen met overvliegende vogels die op de akkers in de wijde omgeving zoeken naar voedsel. De kans op een botsing op of in de directe nabijheid van start- en landingsbanen acht de luchthaven kleiner.
Hoewel Schiphol veel energie steekt in het bestrijden van ganzen op zijn terrein en tot 15 kilometer eromheen, is dat onvoldoende. Ook ver buiten de luchthavenhekken blijven ze een gevaar opleveren. Vanwege hun grote aantallen en flinke gewicht kan een aanvaring met een vliegtuig desastreus zijn. Aanpak van de ganzen is lastig: de beesten zijn wettelijk beschermd en laten zich niet makkelijk verjagen. In het hoogseizoen, van juli tot en met september, is het risico van een klapper het grootst, zo blijkt uit het rapport.
Kadavers
Volgens Luit Buurma, lid van de expertgroep en voorzitter van de International Bird Strike Committee, zijn er dagelijks vogelaanvaringen. „Die liepen tot nu toe goed af, maar de kadavers liggen gewoon naast de baan.” Hij bepleit een meldingsplicht voor vogelaanvaringen om zo het probleem beter in kaart te brengen.
Afschieten alleen is volgens boeren, jagers en vogelbeschermers, met wie de luchthaven nauw samenwerkt, geen oplossing. „Schiet één vogel dood, dan verplaatst de rest van de groep zich naar elders, maar komt altijd terug”, aldus een boer uit de Haarlemmermeer die anoniem wil blijven. „Er is ons dringend verzocht alle communicatie via Schiphol te laten verlopen.”
Schiphol erkent het gevaar en zegt op zoek te zijn naar een structurele oplossing. „Je moet het eten minder lekker maken. Maar boeren kun je niet van de ene op de andere dag vragen andere gewassen te verbouwen”, aldus een Schiphol-zegsvrouw.
De provincie Noord-Holland zegt dat ze extra maatregelen heeft getroffen: uitbreiding van de gansvrije zone, vangen, afschieten en doorprikken van eieren.
Geplaatst door Els uit Castricum
'Er zijn bepaalde energiebanen over de aarde, die wij moeten volgen voor onze vluchtroute. Wij neutraliseren die banen die gevuld zijn met allerlei negatieve energieën, veroorzaakt door de mens, met onze aura's,' antwoordde een oude wijze gans, die hier en daar al deukje had opgelopen door een gemiste kogel. 'De opeenhoping van negativiteit op deze energiebanen is zo verschrikkelijk, dat wij de opdracht hebben gekregen hier te blijven vliegen tot men tot het inzicht komt dat hier iets heel negatiefs gebeurt en dus schadelijk is voor die plek. Wij blijven daarom vliegen totdat er van ons niets meer over is. Maar dat kan nog heel lang duren want we weten wel door de mazen van het vlietuignet heen te dringen en onze eieren op geheime plekken uit te broeden. Of anders gezegd, onze plannen zo te maken, dat niemand iets doorheeft. Wat dat betreft lijken we net op mensen.' En met deze woorden eindigde deze droom.