Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ganzen groot gevaar vliegtuigen Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1182 
|
 Telegraaf 
Ganzen groot gevaar vliegtuigen Schiphol

SCHIPHOL -  Groepen overvliegende ganzen op zoek naar voedsel vormen een steeds groter gevaar voor vliegtuigen op Schiphol. De kans op potentieel levensgevaarlijke aanvaringen is de afgelopen jaren enorm gestegen.

Dat blijkt uit de interne rapportage ’Expertmeeting ganzen en Schiphol’ van de luchthaven en Inspectie Verkeer en Waterstaat, die in bezit is van deze krant.

Vooral in de ochtenduren, als het spitsuur is op Schiphol, is het risico van een botsing groot. Het gaat dan met name om aanvaringen met overvliegende vogels die op de akkers in de wijde omgeving zoeken naar voedsel. De kans op een botsing op of in de directe nabijheid van start- en landingsbanen acht de luchthaven kleiner.

Hoewel Schiphol veel energie steekt in het bestrijden van ganzen op zijn terrein en tot 15 kilometer eromheen, is dat onvoldoende. Ook ver buiten de luchthavenhekken blijven ze een gevaar opleveren. Vanwege hun grote aantallen en flinke gewicht kan een aanvaring met een vliegtuig desastreus zijn. Aanpak van de ganzen is lastig: de beesten zijn wettelijk beschermd en laten zich niet makkelijk verjagen. In het hoogseizoen, van juli tot en met september, is het risico van een klapper het grootst, zo blijkt uit het rapport.

Kadavers

Volgens Luit Buurma, lid van de expertgroep en voorzitter van de International Bird Strike Committee, zijn er dagelijks vogelaanvaringen. „Die liepen tot nu toe goed af, maar de kadavers liggen gewoon naast de baan.” Hij bepleit een meldingsplicht voor vogelaanvaringen om zo het probleem beter in kaart te brengen.

Afschieten alleen is volgens boeren, jagers en vogelbeschermers, met wie de luchthaven nauw samenwerkt, geen oplossing. „Schiet één vogel dood, dan verplaatst de rest van de groep zich naar elders, maar komt altijd terug”, aldus een boer uit de Haarlemmermeer die anoniem wil blijven. „Er is ons dringend verzocht alle communicatie via Schiphol te laten verlopen.”

Schiphol erkent het gevaar en zegt op zoek te zijn naar een structurele oplossing. „Je moet het eten minder lekker maken. Maar boeren kun je niet van de ene op de andere dag vragen andere gewassen te verbouwen”, aldus een Schiphol-zegsvrouw.

De provincie Noord-Holland zegt dat ze extra maatregelen heeft getroffen: uitbreiding van de gansvrije zone, vangen, afschieten en doorprikken van eieren.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Werkelijk, ik droomde vannacht weer eens een van mijn ongewone dromen. De wind is nu voor ons gunstig en voor velen helaas niet, maar ik mocht dus slapen van Onze-Lieve-Heer-Schiphol. En dan droom je, gelukkig, want we weten dat het een mens weer in balans brengt. Ik vloog door de lucht...als gans. Of ik nou een brandgans, een rotgans, een witte gans of een bruine gans was of een Schipholgans, weet ik even niet. Maar ik gakte in het rond tegen de andere ganzen. 'Waarom vliegen we eigenlijk hier?' vroeg ik, 'tussen al dat lawaai en het neerknallen van onze medeganzen en het vernielen van onze eieren?'
'Er zijn bepaalde energiebanen over de aarde, die wij moeten volgen voor onze vluchtroute. Wij neutraliseren die banen die gevuld zijn met allerlei negatieve energieën, veroorzaakt door de mens, met onze aura's,' antwoordde een oude wijze gans, die hier en daar al deukje had opgelopen door een gemiste kogel. 'De opeenhoping van negativiteit op deze energiebanen is zo verschrikkelijk, dat wij de opdracht hebben gekregen hier te blijven vliegen tot men tot het inzicht komt dat hier iets heel negatiefs gebeurt en dus schadelijk is voor die plek. Wij blijven daarom vliegen totdat er van ons niets meer over is. Maar dat kan nog heel lang duren want we weten wel door de mazen van het vlietuignet heen te dringen en onze eieren op geheime plekken uit te broeden. Of anders gezegd, onze plannen zo te maken, dat niemand iets doorheeft. Wat dat betreft lijken we net op mensen.' En met deze woorden eindigde deze droom.

Geplaatst door Ton uit NULL

Schiphol reageert vaak naar de omwonenden toe met "wij zitten hier al van begin 1900".
Iedereen die hier in de buurt is komen wonen of daar toevallig in de buurt is geboren en last van ons heeft, moet maar verhuizen.
Ik vraag me in dit verband wel eens af wie er nou eerder was, Schiphol of die vlucht ganzen.
Het maakt gewoon geen fluit uit. En de soort ook niet.
Voor Schiphol zijn het altijd rotganzen.

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Beste Els,

Schiphol zal je blijven zien als "domme gans".

(no offense)

Geplaatst door Els uit Castricum

Goedemorgen Leo,

Misschien ziet Schiphol me als 'Moeder de Gans?'

Geplaatst door Els uit Castricum

Sorry mensen, maar ik ben nog iets belangrijks uit die gekke droom vergeten te vertellen. Die oude gehavende gans vertelde namelijk ook nog, dat ze een broedplaats hadden onder het regeringsvliegtuig. Ze hadden toestemming om daar te broeden en zelfs hun eieren uit te laten komen omdat drie van hen het toestel mocht bewaken. Geen betere bewakers dan ganzen, zo leert de oudheid. Die slaan alarm bij het leven en dat mag ook wel op zo'n verlaten plek.