Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Ganzen groeiend probleem voor Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 701 
|
 NOS.nl 
Ganzen groeiend probleem voor Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol heeft steeds meer last van grote vogels. Het aantal gevallen waarin vliegtuigen in botsing kwamen met vogels is vorig jaar bijna verdubbeld.

In 2008 waren er per 10.000 vliegbewegingen vier gevallen waarin vogels in de motoren terechtkwamen, vorig jaar gebeurde dat ruim zeven keer.

Gisteren kreeg een toestel van ArkeFly kort na het opstijgen een of meer vogels in de motoren, waardoor het naar de luchthaven moest terugkeren.

Vooral het toenemende aantal ganzen is een probleem. De vogels worden onder meer met vuurwerk en valken verjaagd en met radar worden vliegpatronen van de ganzen in kaart gebracht.

Gerichter gemeten
Er zijn zestien vogelwachters in dienst die de start- en landingsbanen proberen vrij te houden van vogels. Ook heeft de provincie Noord-Holland toestemming gegeven om ganzen af te schieten en eieren te bewerken zodat ze niet kunnen worden uitgebroed.

Schiphol zegt dat de luchthaven het probleem anderhalf jaar geleden onder de aandacht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft gebracht. Volgens het ministerie staat niet vast dat de toename van het aantal botsingen een nieuwe trend is. Vorig jaar is gerichter gemeten, zegt een woordvoerder. “Het zou kunnen dat we daardoor meer hebben opgemerkt dat in de jaren daarvoor.”


Reacties op dit bericht