Platform Vlieghinder Kennemerland
 

G20 gaat brandstofsubsidies uitbannen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1240 
|
 nu.nl 
G20 gaat brandstofsubsidies uitbannen

PITTSBURGH - De landen van de G20 hebben op hun top in het Amerikaanse Pittsburgh afgesproken de subsidies voor olie en andere fossiele brandstoffen op den duur af te schaffen.
De maatregel moet helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Een concreet tijdstip waarop de afschaffing een feit moet zijn, werd niet genoemd. De regeringsleiders van de twintig belangrijkste economieën ter wereld zegden alleen toe in de komende periode met ideeën te komen.Die worden besproken op de volgende G20-top, in juni 2010 in het Canadese Muskoka.

Vraag
Wereldwijd wordt ongeveer 300 miljard dollar (circa 205 miljard euro) per jaar uitgegeven aan brandstofsubsidies.

Dit houdt de olieprijzen laag, waardoor de vraag hoog blijft. Meer gebruik van brandstof leidt tot meer uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2).

Obama
Door het schrappen van de subsidies moet de CO2-emissie rond 2050 met 10 procent verminderd zijn, aldus de G20. De maatregel was een speerpunt van de Amerikaanse president Barack Obama.

‘‘Deze hervorming zal ons helpen de dreiging van klimaatverandering te bestrijden’‘, zei hij op een persconferentie na afloop van de G20-top.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

'De regeringsleiders van de twintig belangrijkste economieën zegden alleen toe, in de komende periode met ideeën te komen.' Nou, ik heb al een idee voor de Nederlandse regering: veel minder vliegbewegingen. Alleen de noodzakelijke. Dat moet voor iedereen gelden dus ook voor de Koninklijke familie.(prins Charles doet er op zijn manier al wat aan).
En de mensen oproepen, artikelen van eigen bodem en van de landen rondom te kopen. Geen gele kiwi's meer uit Nieuw- Zeeland. Daar hebben we inderdaad de afgelopen jaren van genoten en van nog véééél meer artikelen van heel ver, maar die tijd is nu over. Dan is dat overweldigende gebrul van het vrachtverkeer in de nacht ook in een klap over. Dat scheelt Bas weer een aantal klachten, dus wordt het op dat front ook weer wat normaler!

Geplaatst door Ton 2 uit castricum

Geen accijnzen/belastingen betalen over kerosine = brandstofsubsidie ...........

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

De door IATA voorspelde verliezen zijn naar verwachting veel groter dan dat men de politiek wil doen geloven. Luchtvaart in zijn geheel vliegt een hele duistere toekomst tegemoet. Vraag en aanbod zullen uiteindelijk een balans vinden.

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Schiphol zal dit jaar ca 390.000 vluchten halen. En nog loopt menvast in h.havingspunten

Geplaatst door Gerard uit NULL

Er vliegt door die handhavingspunten toch geen vliegtuig minder? Dit lijkt eerder een willens en wetens ingeslagen weg om VVA in het zadel te helpen. Man hád kunnen voorsorten op dit probleem door een andere verdeling van het vliegverkeer. Of, zelfs, door gewoon minder te vliegen. Maar dat laatste is nog steeds taboe.