Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Fransen verstevigen grip op top Air France-KLM

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 824 
|
 Telegraaf 
Fransen verstevigen grip op top Air France-KLM

PARIJS – De bestuursstructuur van Air France-KLM gaat op de schop. Topmanagers van de KLM worden uit de nieuwe leiding geweerd of krijgen een minder belangrijke zetel dan waarop KLM had aangestuurd. Dat blijkt uit uitgelekte interne informatie. De Franse leiding krijgt bij een verdere integratie van beide vliegbedrijven dan ook een grotere grip op de KLM. Al bij de fusie werd voor een Franse coup gewaarschuwd.

KLM-woordvoerder Bart Koster liet gisteren weten dat over de reorganisatie op korte termijn nadere mededelingen worden gedaan. Hij weigerde verder op de uitgelekte informatie in te gaan. De veranderingen in het bestuur, die al direct deze zomer ingaan, komen op het moment dat KLM-topman Leo van Wijk terugtreedt en als president-directeur wordt opgevolgd door Peter Hartman.
Op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen is nu sprake van een ware stoelendans van topmanagers, waarbij koppen zullen gaan rollen. De top van Air France blokkeert de benoeming van de meest ervaren en invloedrijke KLM’ers in de leiding van de luchtvaartcombinatie. De ondernemingsraad van de KLM beraadt zich intussen over de toebedeling van de nieuwe functies. Soms betreft het managers die nog maar net een andere taak bekleden en bijvoorbeeld volop in cao-onderhandelingen zijn betrokken.
Onder de managers van de KLM die door de top van Air France op afstand worden gehouden, zijn Paul Gregorowitsch, commercieel directeur wereldwijd, en KLM-strateeg Dave Belcanho.
Air France-KLM krijgt onder het holdingbestuur met topman Jean Cyril Spinetta en Leo van Wijk nu een ’executive committee’ in plaats van het ’strategic committee’, dat aantrad bij de fusie.
Het nieuwe strategisch bestuur telt onder voorzitterschap van Air France acht divisiedirecteuren. Vier van Air France en vier van KLM. Nu zijn dat nog bestuursvertegenwoordigers van beide maatschappijen. De nieuwe structuur moet de luchtvaartcombinatie slagvaardiger maken.

Air France heeft het recht over twee jaar de meerderheid te krijgen in het strategisch bestuur met vijf van de negen zetels, aldus de uitgelekte informatie.
De nieuwe president-directeur van de KLM, Peter Hartman, gaat lokaal bij de KLM ook leiding geven aan een breder bestuursorgaan dan voorheen het geval is geweest, binnen de KLM aangeduid als het ’harkmodel’. Naast de topman en de Franse financieel directeur, Frédéric Gagey, afkomstig van Air France, krijgt directiesecretaris Jan Ernst de Groot ook een directiezetel bij KLM.
Een bestuursreorganisatie van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie was al bij de fusie in mei 2004 aangekondigd. De Franse invloed wordt, zoals veel Nederlanders al vreesden, nu inderdaad vergroot. Voor de merknaam KLM is bij de fusieonderhandelingen een garantieperiode van vijf jaar overeengekomen. De luchthaven Schiphol kreeg voor behoud van het KLM-netwerk een ’garantie’ van acht jaar.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Mainport CDG / Orly?