Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Forse toename vliegtuiglawaai Eindhoven

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1513 
|
 BNdeStem 
Forse toename vliegtuiglawaai Eindhoven

door Rob Burg. (BNdeStem)

EINDHOVEN - Volgens de vrijdag door de ministerraad goedgekeurde Luchtvaartnota mag Eindhoven tot 2020 groeien met 35.000 vliegbewegingen.
Nu nog zijn dat er jaarlijks 17.000.

De plaatjes in het rapport van onderzoeksbureau Decisio met daarop de geluidscontouren maken in één oogopslag duidelijk hoe ingrijpend de gevolgen van die uitbreiding zullen zijn. Het nu nog bescheiden ‘sigaartje’ dat zich uitstrekt van Eersel tot aan de Sonse Heide verandert tot aan 2020 in een dikke bolknak die reikt tot aan Veghel, met flinke uitstulpingen naar Valkenswaard, Hoogeloon en Son en Breugel. Vooral de bewoners van laatsgenoemde gemeente zijn de sigaar. Datzelfde geldt voor Nijnsel, Acht en een groot stuk van de Achtse Barrier, die alle deels in de 48 dB-zone komen te liggen. Volgens onderzoeksbureau Decisio zal het aantal ‘ernstig gehinderden’ in de regio toenemen met maar liefst 8785.

Klik voor een vergroting

Over de toekomst van Schiphol is vorig jaar door alle betrokkenen, inclusief de omwonenden, aan de tafel van oud-minister Hans Alders uitvoerig gediscussieerd. Het onderzoeksrapport van Decisio, in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, vormde de basis voor Alders’ advies om tienduizenden vluchten naar Eindhoven en Lelystad te verplaatsen. Overigens: als het aan de omwonenden van Schiphol had gelegen, was Eindhoven met 60.000 extra vluchten opgezadeld geweest.

Uit het Decisio-rapport blijkt dat de waarde van de woningen in het gebied rondom Eindhoven Airport met een kleine tachtig miljoen euro daalt als gevolg van extra vliegtuiglawaai. Omdat straks een groter gebied dan nu niet benut kan worden voor doeleinden anders dan luchtvaartgerelateerde –waardoor bijvoorbeeld woningbouwprojecten moeten worden afgeblazen– daalt de waarde van die grond met 23 miljoen.

De toename van het aantal vluchten heeft ook gevolgen voor de nachtrust. De onderzoekers verwachten dat 10.700 mensen méér in hun slaap zullen worden gestoord.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Who cares?

Eurlings komt niet verder dan het standaard adagio dat je van een minister van V&W gewend bent: meer asfalt, meer vliegbewegingen, meer volume (van wat dan ook).

Over mevrouw Cramer wil ik het al helemaal niet hebben.

Tegen de toekomstige slachtoffers kun je eigenlijk maar 1 ding roepen:

haal letterlijk alles uit de kast om je welzijn nu veilig te stellen als dat nu al niet te laat is. En als ik zeg alles, dan bedoel ik alles: blokkeer de snelwegen, laat ballonnen op, daag het vlieg tuig voor het gerecht, wees op welke manier dan ook inventief zolang je maar geen geweld gebruikt. Er is geen rationeel denkend mens dat achter nog meer vervuiling staat maar rationele mensen en politiek lijken niet samen te gaan.