Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Forse groei Eindhoven Airport door overloop Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 990 
|
 Eindhovens Dagblad 
Forse groei Eindhoven Airport door overloop Schiphol

EINDHOVEN - Meer vakantie- en zakenvluchten, ruimere openingstijden en mogelijk een extra start- en landingsbaan. Dat is de toekomst van Eindhoven Airport als het vliegveld een deel van de overloop van Schiphol gaat opvangen.

Eindhoven Airport zal voor 2020 samen met Lelystad 70.000 starts en landingen moeten overnemen om Schiphol te ontlasten, zo heeft de commissie-Alders het kabinet gisteren geadviseerd.

Of en hoeveel vluchten Eindhoven Airport voor zijn rekening neemt, beslist het kabinet vermoedelijk eind dit jaar.

Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel sprak eerder de verwachting uit dat Eindhoven Airport 40.000 vliegbewegingen zou kunnen overnemen. Het aantal civiele starts en landingen op het Eindhovense vliegveld bedraagt momenteel zo’n 17.000.

Minister Eurlings (CDA, verkeer en waterstaat) maakte in een reactie duidelijk dat hij achter de aanbevelingen van de commissie-Alders staat.

Als Eindhoven Airport wil groeien, zal Defensie ruimte moeten afstaan. Het Eindhovense vliegveld blijft in ieder geval een militaire luchthaven, zo bevestigde Eurlings. “We moeten bekijken hoeveel ruimte Defensie echt nodig heeft. Het wordt handig combineren geblazen.”

Commissievoorzitter Alders opperde nóg een andere mogelijkheid: de oppervlakte van de luchthaven vergroten.

Eurlings wil ter voorbereiding op een kabinetsbesluit dit najaar ‘intensief’ in gesprek met betrokkenen in de regio Eindhoven, zoals de lokale politiek en omwonenden.

Volgens het Alders-rapport groeit Schiphol van 430.000 vliegbewegingen naar 580.000 in 2020. De Schiphol-directie en omwonenden zijn akkoord met een plafond voor Schiphol van 510.000 vliegbewegingen.

Eurlings is het met de commissie-Alders eens dat Schiphol zich dient te specialiseren in het intercontinentale verkeer en vluchten die daarop aansluiten. „Die dragen maximaal bij aan de economie van Nederland. Je moet het lef hebben voor de andere vluchten een goed alternatief te vinden.”

Eindhoven Airport wacht volgens Alders verruiming van de openingstijden. Prijsvechters als Easyjet die dan mogelijk naar Eindhoven komen, willen ook ’s nachts vliegen. Volgens het Alders-rapport moeten de regionale luchthavens daarom open zijn van zes uur in de ochtend tot twaalf uur ’s nachts. Nu is Eindhoven Airport open van zeven tot elf uur.

Als Eurlings er met Defensie of met Eindhoven en Lelystad niet uit komt dan is het woord aan de nationale politiek, stelt Alders. „Dan volgt een debat tussen parlement en de ministerraad over hoe het verder moet met de luchtvaart in Nederland.”


Hoofdpunten advies Alders:
> Inzet van de regionale luchthavens in Eindhoven en Lelystad is noodzakelijk om Schiphol te laten groeien.
> In totaal moeten er 70.000 vliegbewegingen naar beide luchthavens.
> Elke luchthaven krijgt zijn eigen specialisatie.
> Het rijk moet snel beginnen met de besluitvorming rond de uitbreiding van Eindhoven Airport
> De status van militaire luchthaven blijft voor Eindhoven onveranderd.

 


Reacties op dit bericht