Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Fly by historische vliegtuigen boven Alkmaar

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 762 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Fly by historische vliegtuigen boven Alkmaar

05-05-2005

ALKMAAR - Op donderdag 5 mei 2005 om ongeveer 13.55 uur vindt er boven het centrum van Alkmaar een Fly by, een groet vanuit de lucht, met drie historische vliegtuigen plaats. De formatie bestaat uit één Beechcraft model 18 en twee Harvards en wordt uitgevoerd door de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.

De vliegtuigen stijgen op in Soesterberg en maken een ereronde boven Noord-Holland. Ze vliegen onder andere over de Haarlemmermeer, Bergen en Alkmaar. Er wordt gevlogen met een formatie van drie vliegtuigen, de Beechcraft model 18 met aan zijn vleugels twee North American Harvards. Na terugkomst in Soesterberg worden de toestellen klaargemaakt om later op de middag deel te nemen aan het luchtdefilé boven Wageningen.

De toestellen
De Beechcraft model 18 is gebouwd in 1952 door de Beechcraft-fabriek voor de Royal Canadian Air Force (RCAF) als VIP vliegtuig en navigatie trainer. De Beech vloog van 1952 tot 1968 bij de RCAF. Na veel omzwervingen is het vliegtuig via de Dutch Dakota Assiociation in bezit gekomen van de SKHV.

De Harvard (1943) is het tot nu toe meest gebouwde lesvliegtuig ter wereld. In de Koninklijke Luchtmacht is de Harvard tot 1962 hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor de voortgezette vliegeropleiding en de vliegerinstructeursopleiding op de vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit vliegtuig behaalde men het Groot Militair Vliegbrevet. De vliegtuigen waren herkenbaar aan hun opvallende kanariegele beschildering met dayglow (oranje) banden om de motorbeplating, romp en vleugeltips.


Reacties op dit bericht