Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Flitstrein geliefd vervoermiddel bij stedentrips ’Met vliegen gaat er meer reistijd verloren

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1025 
|
 www.nu.nl 
Flitstrein geliefd vervoermiddel bij stedentrips  ’Met vliegen gaat er meer reistijd verloren

AMSTERDAM - Parijs is de populairste shoppingstad van Europa, op de voet gevolgd door Londen. Dat concludeert het samenwerkingsverband van de hoge snelheidstreinen in Europa, Rail Europe na analyse van de reizigerscijfers. Door de komst van de hogesnelheidstreinen zijn deze steden voor dagjestrips toegankelijker geworden. Toch zijn er volgens Rail Europe ook een toenemend aantal zakenreizigers die gebruik maken van de flitstreinen.

Het marktaandeel van dit vervoersmiddel over het spoor wordt elk jaar groter ten opzichte van de luchtvaartmaatschappijen. Op het traject Brussel-Londen had treinvervoerder Eurostar vorig jaar een marktaandeel van 64 procent en op Parijs-Londen 71 procent.

Gemak

Het gemak van het vervoer, de betrouwbaarheid en het reizen van centrum naar centrum worden door passagiers als belangrijke voordelen gezien. Woordvoerder van Rail Europe Johan Brisson: “Met vliegen gaat er meer reistijd verloren met check-in en bagage ophalen, is er altijd sprake van financiële toeslagen en zijn er vaker vertragingen dan met de trein. Zo had Eurostar in 2005 met zijn flitstrein naar Londen een stiptheid van 86,3 procent, geen enkele luchtvaartmaatschappij komt boven de 70 procent.”

Sinds de TGV 25 jaar geleden is gaan rijden, zijn er 1,2 miljard passagiers vervoerd. Vorig jaar bracht de Eurostar 7,4 miljoen reizigers naar Brussel, Parijs en Londen. Thalys vervoerde vorig jaar 6,2 miljoen passagiers. Brisson verwacht dat het vervoer per flitstrein alleen maar zal toenemen. In 2007 wordt de reistijd van Amsterdam naar Parijs 40 minuten korter en komt op iets meer dan drieënhalf uur.

Grotere rol

Ook woordvoerder Michiel Jonker van de NS gaat ervan uit dat in het vervoer tot 1000 kilometer de flitstrein een steeds grotere rol gaat spelen. “Je bent nu al binnen 5 uur van Brussel naar Marseille met de trein. Air France reserveert nu al wagons bij de Thalys om hun reizigers vanuit Amsterdam naar Parijs te brengen voor intercontinentale vluchten in plaats van ze te vervoeren met het vliegtuig.”

Ook KLM vliegt al niet meer op Eindhoven en Antwerpen, maar geeft de passagiers een treinkaartje voor het afleggen van dat traject. Woordvoerder Bart Koster: “De snelste reistijd telt of het nu per spoor of door het luchtruim is. In de toekomst zullen vliegpassagiers waarschijnlijk de bagage kunnen inchecken op een treinstation.”

Comfort

Behalve een snellere reistijd investeren de Europese snelheidstreinen ook in comfort. Ontwerpers als Philippe Starck en Christian Lacroix worden ingeschakeld om wachtruimtes bij stations in te richten en het interieur van de treinen te verfraaien.

De komst van de TGV heeft bovendien geleid tot de modernisering van steden. Brisson: “In een stad als Keulen was 20 jaar geleden niet veel te beleven, maar door de flitstrein heeft de middenstand zich enorm ontwikkeld.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Mutsje Melanie snapt het alleen nog niet...