Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Flevoland verwacht dat minister zich aan belofte vliegveld houdt

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 719 
|
 De Stentor 
Flevoland verwacht dat minister zich aan belofte vliegveld houdt

door Cor Nijmeijer (Stentor)

LELYSTAD - De vertraging van de uitbreiding van Lelystad Airport zat de ondertekening van een overeenkomst door de Schiphol Group, provincie, gemeente en het vliegveld zelf gisteren niet in de weg. Integendeel, deze partijen zijn vol optimisme.
 
Gedeputeerde Harry Dijksma rekent erop dat minister Eurlings zich aan zijn belofte zal houden. Oftewel, dat het ‘repareren’ van de Milieu Effect Rapportage (MER), in opdracht van de Raad van State, over een half jaar klaar is. Dat kan door haast te maken met de aanwijzingsprocedure.

Aan de luchthaven zal het niet liggen, zo bleek.

Voor luchthavendirecteur Lex Oude Weernink was het een heuglijke dag, maar hij moet nog hard aan het werk. “Wij nemen het initiatief om een nieuwe MER op te stellen. Tussen nu en een paar weken publiceren wij de startnotitie en eind april de nieuwe MER, daarna volgt de inspraak en alles moet dan eind volgend jaar afgerond zijn.”

President-directeur Gerlach Cerfontaine van de Schiphol Group was niet zo verbaasd over de vertraging. “Als je al langer met deze dingen te maken hebt, zoals wij op Schiphol, ontstaat er een soort routine. Wij denken de MER te kunnen repareren en eind april rond te hebben.”

Volgens Dijksma streeft de provincie naar 25.000 extra banen in de komende jaren. Eén van de eerste stappen die afgesproken is in het convenant, is de voorbereiding van het Centraal Regionaal Overlegorgaan. Dijksma: “Behalve het economische aspect gaat het om het overleg met belangenorganisaties en omwonenden.”

In de overeenkomst staan afspraken over onder meer de voorwaarden, procedures, afhandeling door de diverse overheden, de investeringen van Schiphol Group, het onderling overleg, werkgelegenheid, invulling van de luchthaven, de milieunormen en de communicatie. Schiphol Group wil tienduizend vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport overplaatsen. Dat zou rond 2010 moeten zijn, maar door de vertraging wordt nu rekening gehouden met 2011.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Even extrapoleren: Schiphol, 60.000 banen (plus minus) en 231.000 ernstig gehinderden.

25.000 EXTRA banen levert dus potentieel 96.250 ersntig gehinderden in de regio op.

Natuurlijk volgt het argument dat men alleen over lege gebieden zal vliegen.

Sterkte polder, het ziet er somber uit voor jullie. Net als voor ons. We zijn net lemmingen met zijn allen.

Geplaatst door Rose uit Randstad

"Gedeputeerde Harry Dijksma rekent erop dat minister Eurlings zich aan zijn belofte zal houden."

Twijfelt ook maar iemand daar aan? De ambtenaren van V&W zijn bijzonder bekwáááám in dit soort zaakjes. En als het even wat langer duurt? Dan mag Schiphol wat extra groeien. Noodwetje? Onderdeel van experiment?

Rose