Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Fiscus subsidieert Schiphol’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1180 
|
 Parool 
‘Fiscus subsidieert Schiphol’

SCHIPHOL - Het werkelijke belastingparadijs van Nederland ligt achter de paspoortcontrole op Schiphol. Het is de enige plek in Nederland waar consumenten geen btw hoeven te betalen. Met toestemming van de fiscus houdt See Buy Fly zich volgens de rechter niet aan de wet.

Inwoners van EU-landen moeten, als ze iets in Nederland kopen, altijd negentien procent btw betalen, ook als ze dat op Schiphol ‘achter de Douane’ doen. Maar de Belastingdienst blijkt te gedogen dat de winkels op Schiphol geen btw rekenen, aan Europeanen die naar bestemmingen buiten de EU vliegen.

Dat kwam vorige maand aan het licht in een slepend conflict tussen een passagier en de Belastingdienst. De reiziger, die op het punt stond naar Brazilië en Chili te vertrekken, kocht in oktober 2006 voor 245 euro een digitale camera. Hem werd niet gevraagd waar hij woonde.

Toen hij na twee weken terugkeerde op Schiphol, werd hij door de Douane aangehouden omdat hij niet kon bewijzen dat bij de aankoop van de camera btw betaald was. Met een aanslag van 46,55 euro kon hij naar huis.

Het Amsterdamse Gerechtshof oordeelt nu dat de reiziger ten onrechte geen btw heeft betaald. Als inwoner van een EU-land had hij dat wel moeten doen.

Maar de winkel waar hij de camera kocht, Capi, heeft volgens de uitspraak nooit gecontroleerd waar hij woonde. Reizigers hoeven slechts hun instapkaart te laten zien waarna hun bestemming wordt vastgelegd.

Er zijn op Schiphol 75 taxfree winkels - in handen van veertien bedrijven als Ako, Gerzon, Gassan ,  Kappé en Schiphol zelf- die 120.000 artikelen verkopen.

Die winkels kennen maar één soort prijs voor hun producten, of de koper nu in Europa woont of niet. Voor EU-klanten die binnen Europa vliegen, dragen de winkeliers zelf de btw af aan de fiscus.

Tijdens de rechtszaak vorige maand bevestigde de Belastingdienst dat de fiscus gedoogt dat EU-burgers die naar een bestemming buiten Europa vliegen, geen btw betalen. De winkels dragen die dan ook niet af.

Het Gerechtshof heeft daarom de aanslag aan de reiziger vernietigd. De koper mocht er volgens het Hof van uitgaan dat de btw bij de aankoopprijs inbegrepen was.

Daarmee worden volgens belastingdeskundige Jan Schipper de winkels op Schiphol bewust door de Belastingdienst gesubsidieerd - en indirect ook de luchthaven zelf .

‘‘Misschien kan staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) op Schiphol het geld halen dat hij te kort komt om de gewenste veranderingen in de Successiewet door te voeren,’’ aldus Schipper. ‘‘Het geld dat hij nu te kort komt, wil hij met allerlei kunstgrepen incasseren. Op Schiphol hoeft hij daarvoor slechts de wet te handhaven.’’

Als er in het vervolg wel btw moet worden betaald - door de winkels of de klant -  dan kunnen de verkopen in het taxfree winkelcentrum en daarmee de inkomsten voor Schiphol sterk dalen. Dat gebeurde ook in juli 1999, toen de regel van kracht werd. De luchthaven verlaagde daarop zijn huurprijzen en sprak met de meeste winkels af, dat deze het btw-verschil voor klanten die binnen de EU vliegen, compenseren.

De luchthaven haalde vorig jaar 112,3 miljoen euro aan de verhuur aan winkels. Hoeveel daarvan van de taxfreewinkels komt, maakt de luchthaven niet bekend. Schiphol exploiteert zelf taxfreewinkels waar sigaretten en drank worden verkocht. De luchthaven zette daar in 2008 64,2 miljoen euro mee om.

Benno Leeser, topman van Gassan Diamonds en voorzitter van de vereniging van taxfreewinkels op Schiphol, wacht de gevolgen van de uitspraak af. ‘‘Wij zijn niet direct partij, maar kunnen er wel door getroffen worden. Wij zouden toejuichen dat de Belastingdienst de huidige praktijk voortzet. Er zijn wel meer luchthavens in Europa waar dit wordt gedoogd.’’

Volgens Leeser doen de winkels niets verkeerd. ‘‘Wij dragen keurig btw af,bij aankopen door inwoners van de EU die binnen Europa vliegen. Voor vluchten buiten Europa wijzen wij de klant er op dat hij, bij terugkeer in Nederland, de btw alsnog zal moeten betalen.’’ (HERMAN STIL)


Reacties op dit bericht