Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Fijnstof verhoogt kans op kleine baby’s

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1090 
|
 rtlnieuws.nl 
Fijnstof verhoogt kans op kleine baby’s

Fijnstof verhoogt het risico voor zwangere vrouwen om baby’s te krijgen met een laag gewicht en een kleinere hoofdomtrek. Ook is de kans op diabetes, overgewicht en hartproblemen groter.
Dat blijkt uit een onderzoek van het vakblad The Lancet Respiratory Medicine dat vandaag is verschenen.
Voor elke 5 microgram per kubieke meter lucht neemt het risico op een laag geboortegewicht met 18 procent toeneemt. Die 5 microgram is het verschil tussen het wonen aan een drukke weg of een rustige weg in de binnenstad.

Hartproblemen
De hoeveelheid fijnstof werd gemeten in huizen van 74.000 zwangere vrouwen uit twaalf Europese landen. Voor elke vijf microgram per kubieke meter neemt het risico van een baby met ondergewicht met 18 procent toe. Op latere leeftijd hebben deze kinderen ook meer kans op andere aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht en hartproblemen.
De onderzoekers willen aantonen dat de fijnstofnorm omlaag moet. Op dit moment ligt de Europese norm op 25 microgram per kubieke meter.
Bij het grote Europese onderzoek werkte ook de Universiteit Utrecht aan mee.


Noot redactie vlieghinder.nl
Hoewel bovenstaand artikel geen verband met vliegverkeer suggereert, blijkt deze vorm van luchtvervuiling wel degelijk ook door vliegverkeer/c.q luchthavens veroorzaakt kunnen worden. De destijd uitgevoerde MER is hier duidelijk over. Zie het hoofdstuk lucht en geur uit de milieueffectrapportage 2003.


Reacties op dit bericht