Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europese Unie akkoord met transatlantische open skies deal

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 750 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Europese Unie akkoord met transatlantische open skies deal

BRUSSEL - De 27 landen van de Europese Unie hebben ingestemd met een praktisch open luchtruim met de Verenigde Staten. De ministers van Verkeer gaven donderdag (22 maart) unaniem hun zegen aan een onderhandelaarsakkoord hierover met de VS. Het overleg om tot een akkoord te komen nam in totaal vier jaar in beslag.

Het akkoord wordt op 31 maart 2008 van kracht, vijf maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Als het Amerikaanse Congres ook instemt, mogen Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen overal waar ze maar willen landen op elkaars luchthavens. Luchtvaartmaatschappijen uit de Europese Unie mogen dan naast hun thuisland ook vanaf andere landen naar de Verenigde Staten vliegen.

De EU en later de VS hadden eerdere voorstellen verworpen, omdat het niet evenwichtig zou zijn. Dit keer stribbelden alleen de Britten tegen. De nationale luchtvaartmaatschappij British Airways vreest zijn dominantie op het vliegveld Heathrow door de deal te verliezen. Slechts British Airways en Virgin Atlantic, United Airlines en American Airlines mogen nu nog vanaf Heathrow naar de VS vliegen.

Volgens Europese Commissie leidt het ‘open skies’-akkoord in de VS en EU tot twaalf miljard euro aan voordelen en tachtigduizend nieuwe banen. De Europese Commissie ziet de overeenkomst als een voorbeeld voor andere landen om ook dergelijke akkoorden af te sluiten. Europees commissaris Barrot (Verkeer) verklaarde ‘extreem verheugd’ te zijn over het resultaat.


Reacties op dit bericht