Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europese Commissie wil regels voor civiele drones

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 960 
|
 nu.nl 
Europese Commissie wil regels voor civiele drones

De Europese Commissie wil gaan onderzoeken of en welke nieuwe regels er nodig zijn rondom drones. De Commissie maakt zich onder meer zorgen over veiligheid en privacy.
Het punt waarop consumentendrones voor een groot publiek beschikbaar zijn is volgens de Europese Commissie aangebroken. Daarom zijn er richtlijnen rondom drones nodig, meldt de Commissie.
In de eerste plaats wil de Commissie dat drones hetzelfde veiligheidsniveau moeten hebben als bemande vliegtuigen. De EASA, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, gaat richtlijnen voor drones maken.

Verzekering
Het is nog onduidelijk of dat betekent dat er in de toekomst een vergunning voor het gebruik van een zogenoemde civiele drone. Mogelijk moeten drones ook verzekerd gaan worden.
Nu is verzekering en wettelijke aansprakelijkheidsregeling pas verplicht bij vliegtuigen vanaf 500 kilogram. Het toezicht op die aansprakelijkheid zal in eerste instantie per Europees land geregeld worden.

Privacy
Ook wil de Europese Commissie dat er strenger toezicht komt op privacy en gegevensbescherming. Veel consumentendrones hebben een camera aan boord, beelden die daarmee gemaakt worden schenden mogelijk de privacyregels.
De Commissie wil onderzoeken of gegevens die met drones worden verzameld onder geldende richtlijnen vallen, of dat wetten moeten worden aangevuld of toegevoegd.

Bevorderen
De commissie zegt de ontwikkeling van drones te willen bevorderen door regels te stroomlijnen. Momenteel is het toezicht op het Europese luchtruim nog versnipperd en per land geregeld, met Single European Sky-project wil de Europese Commissie daar verandering in brengen. Bovendien wil de Commissie industriële steun geven aan bedrijven die technologie voor drones ontwikkelen.
De volgende stap is volgens de Commissie een “gedetailleerde effectbeoordeling”, waarna bekeken zal worden of en welke wetsvoorstellen er rondom drones nodig zijn.
Aangezien er volgende maand Europese verkiezingen worden gehouden, zal de verantwoordelijkheid voor die beslissingen hoogstwaarschijnlijk bij een Commissie liggen die na die verkiezingen wordt samengesteld. Dat zou er voor kunnen zorgen dat het langer duurt voordat er Europese regels rondom de veiligheid, privacy en aansprakelijkheid van civiele drones komen.

Door: NU.nl/Floris Poort


Reacties op dit bericht