Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europees Parlement stemt voor aanpassing ETS (emissiehandelssysteem) tot 2017

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1091 
|
 zakenreis nieus.nl 
Europees Parlement stemt voor aanpassing ETS (emissiehandelssysteem) tot 2017

BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft donderdag in Brussel voor een wijziging van de regels rond het emissiehandelssysteem ETS gestemd. Dat betekent dat de CO2-heffing tot en met 2016 alleen van toepassing is op vluchten binnen de Europese Unie. Landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en India hadden op de wijziging aangedrongen.

Deze landen wilden in geen geval dan hun luchtvaartmaatschappijen moeten meebetalen aan het Europese emissiehandelssysteem voor de luchtvaart. Nadat de luchtvaart op 1 januari 2012 moest gaan meebetalen aan het systeem tekenden ze dan ook protest aan. Ze dreigden met tegenmaatregelen. Zo vreesde Airbus orders uit de belangrijke luchtvaartmarkt China te verliezen.

Daarop besloot de EU vorig jaar al dat vluchten van en naar luchthavens buiten Europa gedurende een jaar niet onder het programma zouden vallen. De triloog van Europees Parlement, Raad en Commissie bereikte vorige maand een informeel akkoord om deze termijn te verlengen tot en met 2016. Ondanks dat de milieucommissie van het Europees Parlement dit akkoord eind maart wegstemde, heeft een grote meerderheid van het EP hier nu toch mee ingestemd.

In 2016 is ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, van plan om met een wereldwijd emissiehandelssysteem voor de luchtvaart te komen. Het parlement heeft er nu mee ingestemd daarop te wachten. Het Europees Parlement wil wel dat vanaf 2017 alle vluchten al onder ETS gaan vallen, dus ook van en naar bestemmingen buiten de EU.

‘Gelijk speelveld’
Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) is gelukkig met de uitkomst van de stemming. “Dat voorkomt grote problemen voor de luchtvaartsector in de Europese Unie en maakt de weg open naar een internationale aanpak”, laat zij weten op Twitter. Haar VVD-collega Remco Dijkstra noemt de uitkomst “goed nieuws”. Volgens hem moet de EU beseffen dat de wereld groter is dan Europa, een en mondiale aanpak nodig is in verband met een gelijk speelveld.

Gerben-Jan Gerbrandy (D66), lid van de milieucommissie, is zwaar teleurgesteld dat Europa buigt voor wat hij noemt “politieke druk van landen als China, Rusland en de Verenigde Staten”. “De luchtvaartsector tot 2017 te vrijwaren van iedere verplichting is absurd. Europa heeft het recht om eigen milieumaatregelen te nemen en had die kans moeten grijpen.”

Peter van Dalen (ChristenUnie), vicevoorzitter van de Transportcommissie van het EP, noemt het “goed” dat Europa eerst ICAO de kans geeft tot een wereldwijd akkoord voor emissiehandel in de luchtvaart te komen. Maar hij houdt een slag om de arm: “Als ICAO in 2016 nog steeds geen mondiaal akkoord heeft bereikt is een Europees emissiehandelsysteem voor de luchtvaart een reële optie.”


Reacties op dit bericht