Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europees Parlement nog te lief voor luchtvaartsector

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 948 
|
 Milieudefensie 
Europees Parlement nog te lief voor luchtvaartsector

Milieudefensie vindt dat het Europees Parlement (EP) te lief is bij de voorwaarden die zij stelt aan deelname van de luchtvaartsector aan het Europees Systeem voor Emissiehandel (ETS). Vandaag stemde het EP over een reeks amendementen op het voorstel van de Europese Commissie daarover.

Amsterdam 13 november 2007 - Campagneleider verkeer Joris Wijnhoven: ‘Het parlement realiseert zich donders goed dat de luchtvaartsector een te grote bijdrage levert aan het broeikaseffect. Maar ze zijn huiverig een stevige rem te zetten op de groei van deze sector’. Milieudefensie is name name ontevreden over de veel te grote hoeveelheid uitstootrechten die de luchtvaartsector krijgt: 90% van de uitstoot in 2005. In dat jaar waren er al twee keer zoveel vluchten als in 1990, het ijkjaar dat voor andere sectoren wordt gehanteerd. Milieudefensie had aangedrongen op 50% van de uitstoot van 2005. Ook de wens van het EP om 25% van de rechten te veilen vindt Milieudefensie te bescheiden.

Een lichtpuntje is de erkenning van het EP, dat ook andere uitlaatgassen van vliegtuigen zich op grote hoogte als broeikasgas gedragen. Het EP wil elke ton CO2 met een factor twee vermenigvuldigen. Dat is voorzichtig, maar beter dan het standpunt van de Europese Commissie, dat deze factor helemaal buiten beschouwing liet, meent Milieudefensie.

Wijnhoven: ‘We vragen nu van de Nederlandse regering het standpunt van het Europees Parlement als absoluut minimum te beschouwing en zich hier binnen de Raad van ministers hard voor te maken.’. Deze beraden zich eind december over het ETS voor de luchtvaartsector.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Tja… het laatste dat vanuit Nederland richting EP werd geroepen aangaande normen die warden gesteld was dat deze niet haalbaar waren. De hoop die Wijnhoven uitspreekt, de EP-norm als absoluut minimum beschouwen, is wel optimistisch maar de vrees dat deze ook utopisch is lijkt me niet geheel ongegrond. De wal zal eerst het schip moeten keren voordat er daadwerkelijk tot maatregelen gekomen zal worden: geen enkele politicus wil in het polariserende Nederland impopulaire maatregelen treffen.