Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europarlement: emissiehandel luchtvaart al in 2011

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 754 
|
 Nieuwsblad Transport 
Europarlement: emissiehandel luchtvaart al in 2011

Een meerderheid in de milieucommissie van het Europees Parlement wil dat de luchtvaart in Europa al in 2011 gaat deelnemen aan de handel in rechten om CO2 uit te stoten. Eerder vonden de Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers dat die emissiehandel voor de luchtvaart pas in 2012 zou moeten worden ingevoerd.

Het emissiehandelssysteem moet volgens het Europees Parlement in elk geval gelden voor intra-Europese vluchten, maar zou liefst ook al voor internationale vluchten van kracht moeten worden. 

In 2011 zouden aan luchtvaartmaatschappijen rechten moeten worden verstrekt om 90 procent aan broeikasgas uit te stoten van het gemiddelde dat ze in de meetjaren 2004 tot en met 2006 aan gas in de atmosfeer brachten. De emissiehandel is al ingevoerd in de industrie en voor energiebedrijven.

De luchtvaart zou de eerste transportbranche zijn waarin straks ook wordt gehandeld in het recht om broeikasgas te emitteren. Er is sprake van dat ook de scheepvaart moet gaan meedoen, maar daarover sprak de milieucommissie van het Europees Parlement zich nog niet uit.


Reacties op dit bericht