Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eten van vis uit Ringvaart opnieuw ontraden

 |
 Geplaatst door: Albert 
 |
 Bekeken: 1010 
|
 IJmuider Courant 
Eten van vis uit Ringvaart opnieuw ontraden

Vis die wordt gevangen in de Ringvaart tussen Aalsmeer en Halfweg kan men beter niet eten. Dat adviseert het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het gaat om een verversing van de waarschuwing die afgelopen zomer is gegeven en toen ook consumptie van vis in het Noordzeekanal betrof.

Het hoogheemraadschap heeft als ’nazorgmaatregel’ van een incident op Schiphol-Oost afgelopen zomer recentelijk de waterkwaliteit, waterbodem en een aantal vissen in de Ringvaart laten onderzoeken. Daaruit bleek dat het water en de waterbodem in geringe mate zijn vervuild.

De onderzochte vissen bevatten echter een aanmerkelijk hogere concentratie pfos (perfluorooctaansulfonaat) dan voor het incident. Pfos is een stof die in hoge concentraties schadelijk kan zijn voor het milieu. De Voedsel & Waren Autoriteit beoordeelt momenteel, op verzoek van het hoogheemraadschap, de mogelijke risico’s van de hoge concentratie. De resultaten hiervan worden eind volgende week verwacht. Tot die tijd adviseert het hoogheemraadschap van Rijnland om geen vis uit de Ringvaart (vanaf Aalsmeer tot Halfweg) te consumeren.

Op Schiphol-Oost is afgelopen zomer in een hangar van de KLM spontaan een sprinklerinstallatie afgegaan. Hierbij kwam veel blusschuim vrij. Dit blusschuim bevatte pfos. Het met pfos vervuilde water is grotendeels opgevangen in bassins en voor een deel in sterk verdunde concentratie in de Ringvaart geloosd. De Ringvaart werd om die reden de gehele zomer richting de Noordzee extra doorgespoeld met water en ook toen werd consumeren van vis afgeraden.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

En zo vergiftigt Schiphol de hele omgeving. Boven in de lucht, beneden op de grond en in het water. Kortom, het normale leven. Het wordt tijd, dat dit kwaad zichzelf gaat straffen. En ik geloof, dat die tijd is aangebroken, door de finciële crisis.

Geplaatst door Els uit Castricum

correctie: financiële crisis.