Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Enschede kende rapport Schiphol over luchthaven niet

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 546 
|
 RTV Oost 
Enschede kende rapport Schiphol over luchthaven niet

De gemeente Enschede was niet op de hoogte van een rapport van Schiphol met de conclusie dat luchthaven Twente economisch niet haalbaar is. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen uit de gemeenteraad.

Schiphol zou in 2009 intern al geconcludeerd hebben dat de exploitatie van Luchthaven Twente niet rendabel is. Er zou te veel concurrentie zijn en te weinig passagiers. Toch heeft Schiphol meegedaan in de aanbestedingsprocedure, volgens de Twentsche Courant Tubantia om op de hoogte te blijven van die procedure, mogelijk vanwege dreigende concurrentie.

Intern rapport heeft college niet bereikt
Burgemeester en wethouders van Enschede zeggen niet te hebben geweten van het rapport van Schiphol en in de gesprekken rond de aanbesteding zou daar ook niks van zijn gebleken. Volgens het college gaat het om een intern rapport van Schiphol. Bij de aanbesteding hebben ze gewerkt met eigen onderzoeken naar passagiersaantallen. Eerder al zei ook Gedeputeerde Staten van Overijssel niet op de hoogte te zijn geweest.

D66, SP en GroenLinks in de gemeenteraad van Enschede hadden vragen over het rapport gesteld. Zij vinden dat de eisen voor de aanbesteding aangepast hadden moeten worden, als de gemeente en de provincie op de hoogte waren van de analyse. Daarnaast zouden gemeenteraad en Provinciale Staten mogelijk anders hebben beslist over de aanbesteding en de toekomst van de luchthaven.

Aanvullende vragen
Fractievoorzitter Westerbeek van D66 legt zich niet neer bij de uitleg van het college. Dat het college niet op de hoogte was van de inhoud van het rapport accepteert hij, Maar Westerbeek vraagt zich nog steeds af of er in de gesprekken tussen Schiphol en ADT nooit iets uit het interne rapport op tafel is gekomen. Hij gaat maandag aanvullende vragen stellen daarover.

Duidelijkheid in februari
Vorige maand werd bekend dat de aanbesteding van de luchthaven was mislukt. Er waren drie belangstellende partijen geselecteerd om ene bod uit te brengen en geen van hen heeft dat uiteindelijk gedaan. Onderzoek door Area Development Twente ADT die de aanbesteding heeft begeleid, moet uitwijzen waarom de drie geen bod hebben uitgebracht, mogelijk vanwege de economische recessie maar misschien zijn er ook andere redenen. De resultaten van het onderzoek worden in februari in de gemeenteraad en Provinciale Staten besproken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit IJmuiden

Altijd fijn zaken doen met dit overheidsbedrijf.

Geplaatst door j.h.griese uit Amstelveen

Business as usual bij Schiphol, Op zijn amsterdams: "De omwonenden interesseert ze geen moer... " !