Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Energie grootverbruikers zwaar gesubsidieerd

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 994 
|
 duurzaam nieuws.nl Nagekomen 09-02-12 
Energie grootverbruikers zwaar gesubsidieerd

Bron: iNSnet |
Vervuilende bedrijven als KLM, RWE en Tata Steel moeten af van hun afhankelijkheid van subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat blijkt volgens Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren uit de vele reacties die binnenkwamen op het meldpunt ‘Fossiel Schandaal’ van GroenLinks. Het is de hoogste tijd om een einde te maken aan deze premie op vervuiling en deze subsidies in te zetten voor groene energie.

Verslaafd aan staatssteun
Van Tongeren: “Bedrijven als KLM, RWE en Tata Steel lijken wel verslaafd aan deze staatssteun voor vuile energie. Terwijl ze uit zichzelf winst moeten kunnen maken. Via belastingvrijstellingen, kredietgaranties en andere financiële voordeeltjes spekt minister Verhagen de kas van deze bedrijven. Zo beloont hij ouderwetse stroomopwekking en belemmert hij de vergroening van de economie. Het CDA pleit in het rapport ‘Kiezen en Verbinden’ voor het beprijzen van milieuvervuilende producten en diensten. Maar de dagelijkse praktijk is anders. Verhagen beloont vervuilers in plaats van ze te laten betalen.”

Jaarlijks €5,8 miljard uit de staatskas naar fossiele energie
Vorig jaar publiceerden CE Delft en Ecofys een onderzoek waaruit blijkt dat er jaarlijks €5,8 miljard uit de staatskas naar fossiele energie gaat. GroenLinks opende vorig jaar het meldpunt ‘Fossiel Schandaal’. Belastingbetalers konden daar suggesties doen voor de ergste vormen van fossiele staatssteun. GroenLinks kreeg bijna 100 suggesties van belastingbetalers binnen. Een deskundige jury selecteerde een top 18. Donderdag biedt Liesbeth van Tongeren het juryrapport aan Verhagen aan.

Vieste schouders, zwaarste lasten
“Staatssteun voor fossiele energie past niet in een volwassen economie. Ik roep Verhagen daarom op deze 18 verkapte subsidies als eerste aan te pakken. Op een eerlijk speelveld kan schone energie de markt veroveren. Bovendien levert het de schatkist miljarden op. Vieste schouders, zwaarste lasten. RWE heeft zelf al een goede eerste stap gezet door voorlopig geen nieuwe kerncentrale in Nederland te bouwen. Als ze ook stoppen met de bouw van kolencentrales, dan kan het groene feest echt beginnen. Groene koplopers als Unilever en Philips pleiten openlijk voor groene maatregelen. Het is tijd voor de toekomst,” aldus Van Tongeren.

Een greep uit de 18 fossiele schandalen
Geen accijns op kerosine. Kost de overheid jaarlijks bijna €1,7 miljard.
Grootverbruikers van energie betalen nauwelijks energiebelasting. Kost de overheid jaarlijks ruim €1,8 miljard.
Exploitanten van kolencentrale hoeven geen kolenbelasting te betalen. Dit in tegenstelling tot andere gebruikers van kolen. Bovendien betalen alle consumenten mee aan het verzwaren van het energienet om de kolenstroom te produceren. Kost de overheid en consumenten in totaal miljarden.


Reacties op dit bericht