Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eén Castricummer ligt vaker wakker

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 767 
|
 NHD 
Eén Castricummer ligt vaker wakker

Vindplaats: Noordhollands Dagblad

CASTRICUM -  Welgeteld één inwoner van Castricum gaat de komende maanden slechter slapen door nachtelijke vliegherrie, die toeneemt door een Schiphol-experiment. Dat heeft de luchtvaartsector berekend.

Veel lijkt het experiment dus niet uit te maken. Het gaat om proef zeventien, van de 24 ’hinderbeperkende maatregelen’ die afgelopen zomer aan Schipholpraatclub Alderstafel zijn afgesproken. Die houdt in dat er een uurtje langer wordt doorgevlogen op de Polderbaan. Niet meer tot zes uur, maar tot zeven uur.


Als proef zeventien wordt uitgevoerd, is niet alleen één Castricummer meer toegevoegd aan het areaal ESV’ers (afkorting in Schipholtaal van Ernstig Slaap Verstoorden). Maar ook 104 Uitgeesters zijn eerder wakker. En 96 Akersloters. En 82 Heemskerkers. En 42 Beverwijkers. Wijk aan Zee ontspringt de dans: daar kunnen, volgens de berekeningen, elke nacht zeven inwoners meer dan nu lekker doorsnurken. Want daar komen in de experimentperiode minder vliegtuigen over tussen zes en zeven uur.

Volgens dezelfde cijferlijst als eerder aangehaald, blijven precies 6063 Amsterdammers meer dan nu verschoond van vliegherrie. Plus 1478 inwoners van Zaanstad (voornamelijk Zaandammers).


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav Bijvoet uit Castricum

OVER PRIJSKAARTJES EN PIONNENRUIL

En zo wordt de prijs vergeleken in termen van aantallen geofferde mensen.
Dat is nu precies wat politiek moet zien te vermijden. Prijskaartjes horen hooguit thuis daar waar men zich eerlijk voorneemt om - in het kader van convenanten en uitruil - regionaal noodzakelijk toegebrachte schadelijke effecten te compenseren. Maar daar is hier geen sprake van. Hier worden mensen geteld als stukvee.

Wat hier bovendien wordt vergeten is dat wetenschappelijk is aangetoond dat dezelfde hinder een veel groter storend effect heeft in relatief stille buitenwijken, dan binnen een stedelijke omgeving, waar het omgevingsgeluid al in de ochten aanzienlijk kan zijn. Ook wordt vergeten dat de mate van overlast per individiele inwoner aan zienlijk kan toenemen, zonder dat dit meetelt. De omtrekken van het geluidslandschap moge schijnbaar weinig uitdijen, daarbinnen worden de toppen aanzienlijk hoger.

Wil de Heer Alders die ene Castricummer aanwijzen?

De gedachte dat je mensen als schaakstukken kunt behandelen, als pionnen die je hier blindelings offert om daar vriendjes te winnen, is er een die in een welgeregelde, rechtvaardige maatschappij niet behoort voor te komen.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Hear hear.

De ‘Schipholpraatclub Alderstafel’ doet op deze manier geenszins aan ‘hinderbeperking’ maar aan ‘hinderverplaatsing’. Frappant dat ‘de drukke stad’ ontzien moet worden en het rustige platteland die p-herrie in de maag gesplitst krijgt. Om rust te vinden kun je beter naar het centrum van een stad te verhuizen.