Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Emirates winst gedaald, omzet Europa gestegen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 740 
|
 beurs.nl 
Emirates winst gedaald, omzet Europa gestegen

DUBAI, (Dow Jones) - Emirates Airline maakte donderdag een 72% lagere netto jaarwinst bekend, als gevolg van de hoge brandstofprijzen, maar wist zijn positie in Europa te versterken.
Emirates, op intercontinentale routes een grote concurrent van Air France-KLM (AF.FR), realiseerde over het op 31 maart geeindigde boekjaar 2011/12 een nettowinst van EUR314 miljoen, bij een 14,9% lagere omzet van EUR13,1 miljard. De omzet in Europa, de thuismarkt van onder meer Air France-KLM, nam echter met 18,2% toe tot ongeveer EUR3,6 miljard.
De maatschappij vervoerde in het afgelopen boekjaar 34 miljoen passagiers.
Emirates kondigde bij de presentatie van de cijfers de introductie van brandstoftoeslagen, kostenbesparingen en het verplaatsen van minder brandstofzuinige vliegtuigen naar kortere routes aan.
Maar Emirates, nu al ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappij in internationaal passagiersvervoer, maakte ook bekend vast te houden aan zijn groeiambities en door te gaan met de uitbreiding van zijn hub in Dubai.
In het lopende boekjaar voegt Emirates 22 nieuwe vliegtuigen aan zijn vloot toe, waaronder zes Airbus A380 jumbo’s. Emirates is de grootste klant van Airbus voor de A380, het grootste vliegtuig ter wereld.
Air France-KLM en andere Europese luchtvaartmaatschappijen als Deutsche Lufthansa AG (LHA.XE) hebben bij verschillende instanties, waaronder de Europese Commissie en de wereldwijde brancheorganisatie IATA, klachten ingediend over staatssteun voor Emirates, dat daarmee volgens deze maatschappijen tegen dumpprijzen de Europese markt zou willen veroveren.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst


Reacties op dit bericht