Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eindhoven Airport test nieuwe vertrekroute om geluidsoverlast te verminderen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1270 
|
 dichtbij.nl Editie: Eindhoven 
Eindhoven Airport test nieuwe vertrekroute om geluidsoverlast te verminderen

Door: Martijn van Gessel, Dichtbij redacteur

EINDHOVEN - Vanaf januari 2014 start Eindhoven Airport in samenwerking met Transavia een test voor het gebruik van een nieuwe vertrekroute in zuidwestelijke richting. Deze nieuwe route is ontworpen om geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. Volgens de nieuwe route draaien vliegtuigen kort na de start af naar het westen en vliegen ze verder over dunbevolkt gebied. Hierdoor wordt de geluidsoverlast met name in Veldhoven, Knegsel, Duizel en Hoogeloon verminderd.

De nieuwe vertrekroute is ontworpen naar aanleiding van afspraken aan de Alderstafel Eindhoven over hinderbeperking.

Eén van die afspraken betrof onderzoek naar de mogelijkheid om de bestaande routes zodanig aan te passen, dat daarmee de geluidsoverlast voor omwonenden zou worden gereduceerd. Dit onderzoek heeft geresulteerd in de aanpassing van de vertrekroute voor civiel verkeer naar het zuidwesten. Aanpassing van de routes met vertrek in noordelijke richting bleek geen vermindering van de geluidsoverlast op te leveren.

De nieuwe route zal officieel vanaf 1 mei 2014 van kracht worden. De route wordt alleen gevlogen door burgervliegtuigen, omdat militaire transport- en passagierstoestellen niet zijn uitgerust om kort na vertrek de bocht te maken.

Voor deze militaire toestellen is een andere nieuwe route ontworpen, die licht afwijkt van de huidige route. Deze nieuwe route levert ook hinderreductie op ten opzichte van de bestaande vertrekroute richting het zuidwesten. Andere militaire toestellen, zoals F-16’s en AWACS, kennen eigen routes.

Vorig jaar kwamen 2327 klachten binnen over het vliegverkeer rondom Eindhoven. Driekwart van de klachten ging over vliegbewegingen van Defensie.


Reacties op dit bericht