Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Eindhoven Airport sluit akkoord met omwonenden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 574 
|
 omroepbrabant.nl 
Eindhoven Airport sluit akkoord met omwonenden

Auteur: Arjo Kraak

EINDHOVEN - Eindhoven Airport heeft een overeenkomst gesloten met omwonenden over de geluidsoverlast van het vliegveld de komende jaren. Afgesproken is onder meer dat er tot 2015 niet structureel ‘s nachts gevlogen wordt, en dat het vliegveld in het weekend pas om acht uur ‘s morgens open gaat.
Klaas Kopinga van de Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) is tevreden met het akkoord. “Wij hebben de keuze gemaakt om mee te praten en ook concessies te doen in plaats van aan de zijlijn te blijven staan.” Hij is akkoord gegaan met een kleine uitbreiding van de vluchten op zondag de komende jaren, van 66 naar mazimaal 78, maar hij ziet het als winst dat Eindhoven Airport heeft ingestemd met het concentreren van de drukte op doordeweekse dagen.

Op die doordeweekse dagen mag gevlogen worden van 7 uur ‘s morgens tot 11 uur ‘s avonds. Tussen 11 uur ‘s avonds en 12 uur ‘s nachts mogen nog maximaal drie vliegtuigen landen. Ze vliegen nu doordeweek van kwart voor 7 tot kwart voor 11. In het weekend zal op acht uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds gevlogen worden. Nu is dat op zaterdag van 8 uut ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds en op zondag van tien uur ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds.

Tot 2015
De overeenkomst, die nog goedgekeurd moet worden door minister Hillen van Defensie, geldt tot 2015. Klaas Kopinga van de BOW hoopt dat de punten die nu afgesproken zijn dan ook meegenomen worden. Als de minister de afspraken goedkeurt zal de BOW alle juridische procedures tegen Eindhoven Airport stopzetten. Ook de Brabantse Milieufederatie, die de afspraken onderschrijft, zal dat doen.

Eindhoven Airport zegt blij te zijn met het resultaat, maar wil nog niet zeggen of de afspraken een basis zijn voor de nieuwe afspraken die in 2015 gemaakt moeten worden.


Reacties op dit bericht