Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Eindhoven Airport krijgt ten onrechte ontheffing extra vluchten’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 737 
|
 omroepbrabant.nl 
‘Eindhoven Airport krijgt ten onrechte ontheffing extra vluchten’

Auteur: Hans Janssen

Overheid zat fout

DEN BOSCH - Eindhoven Airport heeft de afgelopen jaren ten onrechte ontheffing gekregen voor extra vluchten in het weekend en op feestdagen. De rechtbank in Den Bosch heeft dit woensdag bepaald.
Volgens de rechter is onvoldoende aangetoond waarom omwonenden kunnen leven met extra geluidshinder door te veel vluchten op Eindhoven Airport in het weekeinde. De minister van Defensie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu hadden dit beter moeten doen.

Zaak aangespannen door belangenorganisaties
De uitspraak volgde op een zaak, die was aangespannen door Belangenvereniging Omwonenden Welschap en de Brabantse Milieufederatie. Ze hadden de overheid gevraagd een zogeheten eenderderegeling voor Eindhoven Airport opnieuw in te voeren. Die regeling hield in dat het aantal vluchten in het weekend en op feestdagen niet hoger mocht zijn dan een derde van het gemiddeld aantal vluchten op de overige dagen van de week.

De overheid nam de regeling echter niet op in de ontheffing voor het vliegveld voor de jaren 2010 en 2011. Eind vorig jaar werd dit ook verzuimd in de ontheffing voor 2012.

Rechtbank: meer geluid
Het staat voor de rechtbank buiten kijf dat in de loop van de jaren in het weekend aanzienlijk meer geluid is geproduceerd rond het vliegveld in Eindhoven. Volgens de rechtbank hebben de minister en de staatssecretaris niet aangetoond dat die toename door andere maatregelen is gecompenseerd.

Het besluit van de overheid om Eindhoven Airport ontheffing te verlenen wordt vernietigd. Beide partijen kunnen nog in beroep gaan.


Reacties op dit bericht