Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eindhoven Airport bewijst: groei kan hard gaan

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 874 
|
 destentor.nl 
Eindhoven Airport bewijst: groei kan hard gaan

LELYSTAD - Als de plannen doorgaan vertrekken en landen er vanaf 2015 25.000 vliegtuigen op Lelystad Airport. Vergeet die aantallen. Geluidsruimte bepaalt de norm. Tussen de twee en tweeënhalf miljoen passagiers stappen mogelijk vanaf 2015 in en uit vliegtuigen op Lelystad Airport. Zoveel kan er verwerkt worden met 25.000 vliegbewegingen en zoveel is ook nodig om de luchthaven rendabel te laten draaien. Op termijn - na 2020 - zou Lelystad kunnen groeien naar 45.000 vliegbewegingen.

Eindhoven Airport stevent dit jaar op bijna 25.000 vliegbewegingen en naar schatting drie miljoen passagiers af. De teller stond rond 2005 op 13.000 vliegbewegingen en tegen de miljoen passagiers aan. Groei kan dus hard gaan. Ook hier zitten gemeenten, provincie, omwonenden, bedrijfsleven en andere partijen om de zogeheten ‘Alderstafel’ voor overleg over de ontwikkelingen van de luchthaven. Want net als Lelystad moet Eindhoven een deel van de vluchten van Schiphol overnemen.

Eindhoven loopt nu tegen de grenzen van haar vergunning aan. Daarbij draait het niet om vliegbewegingen. De hoeveelheid geluidsruimte die het vliegveld krijgt, bepaalt de norm. Simpel gezegd gaat het dan om een zone rond de startbaan in combinatie met de hoeveelheid lawaai die vliegtuigen produceren. Die zone staat nu op 4,2 vierkante kilometer, gaat naar zes vierkante kilometer en de wens is om verder uit te breiden naar 9,3 kilometer.

Uit het advies van de Alderstafel voor de uitbreidingsplannen voor Lelystad blijkt dat er naar de ervaringen met Eindhoven is gekeken. Zo komen er nulmetingen - Dronten heeft ze al - naar de geluidsoverlast.

Werkgelegenheid en economische groei zijn in de Aldersadviezen belangrijke argumenten. Het bedrijventerrein bij luchthaven Eindhoven is wel populair en flink gegroeid afgelopen decennia. Net als in Flevoland staat het regionale bedrijfsleven achter de uitbreiding van de luchthaven.


Reacties op dit bericht