Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Effect handel in slots voor Schiphol beperkt

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1172 
|
 Gelderlander 
Effect handel in slots voor Schiphol beperkt

DEN HAAG (ANP) - De eventuele introductie van de handel in zogeheten slots, start- en landingsrechten op vliegvelden, zal voor Schiphol een beperkt effect hebben. Dit bleek donderdag uit onderzoek van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. 

Volgens het ministerie is in Brussel een voorstel in de maak om het verhandelen van slots toe te staan. De Europese Commissie zou daarmee eind 2007 komen.
Op luchthavens met ernstige capaciteitsproblemen worden slots door een onafhankelijke slotcoördinator toegekend. Zo gaat dat op Schiphol. Maatschappijen met slots uit een eerder seizoen behouden die over het algemeen automatisch. Op drukke luchthavens blijven daardoor maar weinig slots over voor nieuwe maatschappijen of maatschappijen die extra vluchten willen. Door slots verhandelbaar te maken wil Brussel dat veranderen.
De Commissie denkt dat het toestaan van de handel goed is voor de concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijnen en voor een efficiënter gebruik van de schaarse luchthavencapaciteit.
Maar volgens het SEO-onderzoek zal op Schiphol waarschijnlijk minder slothandel plaatsvinden dan op andere grote Europese luchthavens. Schiphol heeft te maken met specifieke omstandigheden die de handel negatief beïnvloeden.
Zo voert de KLM, vanwege de kleine thuismarkt, op Schiphol veel Europese vluchten uit met relatief kleine vliegtuigen. Die passagiers worden doorvervoerd naar intercontinentale bestemmingen. Dit gebruik maakt de aankoop van slots kostbaar.
Verder is de geluidscapaciteit steeds meer een beperkende factor. Bovendien is de uitbreiding van Schiphol onzeker en sterk afhankelijk van politieke besluitvorming. ,,Dit kan leiden tot een afwachtende houding van luchtvaartmaatschappijen.’‘


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

"Bovendien is de uitbreiding van Schiphol onzeker en sterk afhankelijk van politieke besluitvorming."

Welk een sarcasme!