Platform Vlieghinder Kennemerland
 

EasyJet-topman stuurt Balkenende brief over ‘discriminatie’ Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 989 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
EasyJet-topman stuurt Balkenende brief over ‘discriminatie’ Schiphol

AMSTERDAM - EasyJet-topman Andy Harrison heeft de Nederlandse minister-president Jan-Peter Balkenende in een brief opgeroepen een eind te maken aan “discriminatie van Nederlandse passagiers op luchthaven Schiphol”. De Britse prijsvechter is het oneens met een tariefsverhoging op Schiphol vanaf 1 november. Met name reizigers die hun reis in Nederland beginnen worden hierdoor benadeeld, stelt easyJet.

Harrison dringt er bij Balkenende op aan dat het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt tijdens de begrotingsdebatten na Prinsjesdag. Het steekt easyJet vooral dat transferpassagiers veel goedkoper uit zijn. In de praktijk zullen Nederlandse reizigers op deze manier buitenlandse reizigers die op Schiphol overstappen subsidiëren, vindt Harrison.

EasyJet diende eerder al bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht in tegen de luchthaven, omdat het bedrijf vindt dat Nederlandse passagiers worden gediscrimineerd. Vanaf 1 november kost het Nederlandse passagiers ongeveer vijftig euro per persoon om Schiphol te gebruiken als vertrekpunt. Een transferpassagier betaalt vanaf november 22 euro, aldus luchtvaartmaatschappij.

Harrison brengt in zijn brief opnieuw de op 1 juli ingevoerde vliegbelasting ter sprake. Die moet volgens hem geheven worden op basis van de emissie-uitstoot van vliegtuigmaatschappijen “waardoor de heffing rechtvaardig en tevens milieuvriendelijk wordt”.

Beveiligingskosten
“Schiphol moet bovendien een einde maken aan de discriminatie van Nederlandse passagiers. Immers, geen enkele andere Europese luchthaven rekent meer beveiligingskosten door aan lokale passagiers dan aan transferpassagiers. Als Frankfurt, Parijs en Londen dit op een correcte manier kunnen regelen, waarom kan Schiphol dat dan niet?”, vraagt de easyJet-topman zich af.

Harrison eindigt zijn brief door te melden “dat het van cruciaal belang is voor de toekomst van de Nederlandse luchtvaartom de subsidie van buitenlandse reizigers door Nederlandse passagiers stop te zetten”.


Reacties op dit bericht