Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

EU-parlement tegen bevriezing CO2-handel

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 634 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
EU-parlement tegen bevriezing CO2-handel

STRAATSBURG - De Europese Commissie heeft een nederlaag geleden met een specifiek voorstel om het broeikasgas CO2 terug te dringen. Een krappe meerderheid van het Europees Parlement (EP) in Straatsburg sprak zich dinsdag uit tegen het plan. Brussel wilde iets aan het milieu doen door in te grijpen op de markt die de uitstoot van CO2 door de industrie regelt.

Bedrijven in de Europese Unie moeten een bepaald bedrag neertellen om een ton CO2 te mogen uitstoten. Zo’n uitstootrecht kan worden verhandeld, waarbij vraag en aanbod de prijs bepalen.

Door het systeem zouden bedrijven moeten worden geprikkeld milieuvriendelijker te produceren: want hoe meer CO2 ze uitstoten, hoe meer ze dat kost. Maar onder meer door de economische crisis is de prijs per ton gekelderd van 31 euro in april 2006 tot nog geen 3 euro begin dit jaar. Daardoor ontbreekt een stimulans voor bedrijven om schoner te werken, redeneert de commissie. Zij pleitte dan ook voor een bevriezing van de handel in uitstootrechten.

Maar een nipte meerderheid van de EP-afgevaardigden bleek het geen goed idee te vinden de handel in uitstootrechten te beperken om zo de prijs op te drijven. “Het kunstmatig manipuleren van de CO2-prijs was een slecht idee. Dit voorstel leverde alleen onnodig hogere kosten op voor Europese bedrijven en zou uiteindelijk werkgelegenheid hebben gekost”, aldus VVD-Europarlementariër Toine Manders in een verklaring. In een eerste reactie zei Europees Commissaris Neelie Kroes (ook VVD) de verwerping van het voorstel te betreuren.

Het emissiehandelsysteem voor de luchtvaartsector is wat betreft intercontinentale vluchten voor een periode van een jaar opgeschort na hevige protesten van diverse niet-Europese landen. Het doel van het opschorten is volgens de Europese Commissie om een “positief klimaat’’ te scheppen voor onderhandelingen die moeten leiden tot wereldwijde invoering van de CO2-heffing.

(c) Reismedia /  ANP


Reacties op dit bericht