Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

EASA keurt modificatie aan vleugel A380 goed

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 629 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
EASA keurt modificatie aan vleugel A380 goed

BRUSSEL - Aanpassingen aan vleugels van Airbus A380’s die moeten voorkomen dat er scheurtjes ontstaan in vleugelcomponenten zijn formeel goedgekeurd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA. Dat betekent dat bestaande vliegtuigen die de aanpassingen hebben ondergaan niet meer onderhevig zijn aan extra inspecties. EASA heeft dat maandag gemeld in een Airworthiness Directive.

De scheurtjes werden begin 2012 ontdekt in de zogeheten brackets aan de binnenzijde van de vleugel. Daarop werd de volledige A380-vloot geïnspecteerd. Tot het gedwongen aan de grond houden van de toestellen leidden de problemen echter niet.

Wel hebben de scheurtjes Airbus de nodige kopzorgen en torenhoge rekeningen bezorgd. De beschadigde componenten moesten op kosten van Airbus-moederbedrijf EADS worden vervangen. In totaal was EADS in 2012 ruim 250 miljoen euro kwijt aan de reparaties. Dit jaar blijven de kosten beperkt tot 85 miljoen euro.

Airbus levert nieuwe A380’s met ingang van het eerste kwartaal van 2014 standaard met gemodificeerde vleugels. Tot die tijd moeten bestaande toestellen - zowel al in dienst als op de productielijn - nog worden geretrofit. Wereldwijd zijn nu ruim honderd A380’s in dienst. Twintig klanten bestelden tot op heden 262 toestellen van dit type.

Van onze redactie


Reacties op dit bericht