Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Dronten hééft al vliegveld nabij

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 971 
|
 De Stentor 
Dronten hééft al vliegveld nabij

Door Herre Stegenga (De Stentor).

DRONTEN - Natuurlijk zitten er voordelen aan om een vliegveld in de buurt te hebben.
Maar die wegen niet op tegen de lasten, zegt wethouder Filip van As van Dronten. “Bovendien hébben we al een vliegveld in de buurt”. Lelystad Airport dus.

Nee, Dronten staat niet te trappelen bij de gedachte aan een luchthaven binnen de gemeentegrens. Maar gaat niet in een hoekje zitten kniezen. Het is beter in gesprek te gaan met Hans Alders, die de mogelijkheid onderzoekt.

Dit staat overigens los van de uitbreidingsprocedure van Lelystad Airport. Alders bestudeert de lange termijn ontwikkeling van Schiphol. Dat kan betekenen dat Lelystad vluchten overneemt van Schiphol én dat Dronten op den duur een vliegveld krijgt. Niet naast Lelystad, nee, ter vervanging van Lelystad Airport.

Heeft te maken met de uitbreiding van Almere. Die kan het huidige vliegveld in de wielen rijden. Een ander pluspunt van Dronten is de infrastructuur, zegt Van As. Specifiek: de Hanzelijn.

Dronten praat mee en laat ter voorbereiding een milieuonderzoek doen. Een extern bureau brengt de geluidshinder in kaart voor de potentiële luchthavenlocaties. Dan sta je sterker als gesprekspartner, laat Van As weten.

In de ‘Lange termijn ontwikkeling Lelystad Airport’, een nota van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, wordt er al iets over gezegd. Een vliegveld ten westen van Dronten zal voornamelijk overlast veroorzaken in Dronten en Swifterbant. “Ook al worden deze plaatsen niet direct overvlogen.”

Een vliegveld ten oosten van Dronten zal tot hinder leiden in Dronten, Biddinghuizen, Nunspeet, Elburg en Kampen. Maar ook in dit geval is het mogelijk, zo valt te lezen, ‘om de vliegroutes zo te ontwerpen dat deze plaatsen niet direct overvlogen worden’.

Voordeel van Dronten boven Lelystad: rondom Dronten zijn minder nieuwbouwlocaties. En de vliegroutes van en naar ‘Dronten Airport’ liggen verder van Schiphol dan de Lelystadse vliegroutes. Het ‘conflicteert’ minder, staat in de nota.

Voor de gemeente zitten er meer lusten dan lasten aan een vliegveld in de buurt, het is voor Dronten te hopen dat Alders straks niet het tegengestelde beweert.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Victor uit Krommenie

Trap er niet in bewoners!! Een vliegveld in de buurt geeft altijd meer overlast dan je wil en als het er eenmaal is en het blijft groeien zit er maar 1 ding op en dat is verhuizen!!

Laat het niet zo ver komen en verzet je tegen elke vorm van uitbreiding!


Geplaatst door V.O.S. uit NULL

" Maar ook in dit geval is het mogelijk, zo valt te lezen, 'om de vliegroutes zo te ontwerpen dat deze plaatsen niet direct overvlogen worden'. "

Volstrekt ongeloofwaardig!

Zulke dingen hebben ze hier (in de Ijmond) ook beloofd!
We weten hier in de IJmond inmiddels wel beter! Dagelijks, dag en nacht,worden we overvlogen. Met het excuus dat het niet anders kan.......!

Gemeente Dronten: vertrouw die Alders en kornuiten niet!