Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dorpsraad Lijnden verlaat Alderstafel (met knipsel)

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1930 
|
 Hoofddorpse Courant 
Dorpsraad Lijnden verlaat Alderstafel (met knipsel)

Door: Frans Witteman (Hoofddorpse courant -red) |

LIJNDEN - In Lijnden voelen ze zich het schrobputje van Schiphol worden. Voor de dorpsraad reden uit de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP) te stappen en zich aan te sluiten bij de Vereniging voor Bescherming van het Leefmilieu in de Regio Schiphol (BLRS).

Dorpsraad Lijnden verwacht van de BLRS meer heil dan van de VGP, de vereniging die namens de aangesloten platforms aan de Alderstafel onderhandelt. Volgens Louis van Daalen, Schipholdeskundige binnen de dorpsraad, doet de VGP veel te weinig om Lijnden te verlossen van de geluidsoverlast. “Ook liggen de standpunten van de BLRS méér in de opvattingen van Lijnden. Tevens heeft bijgedragen de ophoging van het geluidmeetpunt in Lijnden en het in de toekomst verdwijnen van deze handhavingspunten. Hoewel de politiek hierover nog zeer verdeeld is, wil de BLRS dit soort bescherming niet zomaar opgeven”, licht Van Daalen de stap toe. “De VGP staat geheel achter de besluiten van de Alderstafel. Een onderdeel van het Aldersadvies betreft het uitvliegen ‘midden tussen Zwanenburg en Badhoevedorp’, een vage omschrijving waarbij Lijnden niet wordt genoemd. Was dat destijds op de juiste wijze gepresenteerd - het totale concept-advies mochten wij niet weten om uitlekken te voorkomen - dan had Alders het zonder de instemming van Lijnden moeten doen. Ondanks zijn alles of niets scenario dat tegenstanders niet meer welkom waren aan zijn Tafel. Achteraf gezien voelde het als chantage. Alders had de steun van Lijnden én Badhoevedorp nodig om binnen de VGP tot een meerderheid te komen.”
Een ander onderdeel is het zogeheten ‘vliegen volgens afspraak’, het afhandelen van het vliegverkeer volgens bepaalde regels. Uit onvrede voor het bindend verklaren hiervan heeft eerder een groot aantal plaatsen in de regio Schiphol de VGP verlaten en de BLRS opgericht. Zwanenburg blijft lid van de VGP. “Logisch, want dit dorp heeft veel baat bij vliegen op afspraak”, weet Van Daalen. Hij toont het aan met een kaart met daarop de uitvlieglijnen vanaf de Zwanenburgbaan. Daarop is duidelijk te zien dat Zwanenburg keurig wordt omvlogen en dat Lijnden de volle laag krijgt. “Het lijkt er steeds meer op dat Lijnden al niet meer bestaat. Lijnden is opgegeven heeft wethouder Bezuijen al eens gezegd. We voelen ons onderhand het schrobputje van Schiphol.”

Download het gehele artikel 'Dorpsraad Lijnden verlaat Alderstafel (met knipsel)'

Reacties op dit bericht