Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Doorstart vliegtuig toch geen bijna-botsing

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1924 
|
 Haarlems Dagblad 
Doorstart vliegtuig toch geen bijna-botsing

SCHIPHOL - Op de Buitenveldertbaan landende vliegtuigen scheren laag over de A9. Het Beverwijkse echtpaar Van der Wiel zag hoe afgelopen zondagmiddag - de twee kwamen met de auto terug van vakantie rond tien voor half vier een Boeing 737-800 met uitgeklapt landingsgestel daalde, doch vlak voor de baan de wielen weer inklapte en afboog richting Haarlem. ,,We keken naar links en zagen tot onze niet geringe verbazing een ander vliegtuig op de baan staan. Waren wij getuige van een bijna-ongeluk?’’ vraagt Van der Wiel zich af. Marjolein Wenting van Luchtverkeersleiding Nederland gaat zo ver niet. Zij legt uit dat het paar getuige was van een standaardprocedure. ,,Als de baan om wat voor reden niet vrij is, kan het landende vliegtuig een doorstart maken, ‘circuit gaan’, zoals dat heet. Piloten en luchtverkeersleiders zijn ermee bekend en er is altijd zodanige afstand tussen landende vliegtuigen om die manoeuvre uit te voeren.’’

Zondag was er vanwege de straffe westenwind wel iets bijzonders aan de hand. De Buitenveldertbaan was de enige beschikbare baan en werd zowel voor starts als voor landingen gebruikt. ,,De start van het vertrekkende vliegtuig liet op zich wachten’‘, zegt Wenting. Daarom moest de landende Boeing ‘het circuit’ weer in. ,,Zoiets kan altijd gebeuren, zeker als de verkeersleiding bij weinig baancapaciteit starts en landingen zo efficiënt mogelijk wil doen.’‘


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Echt alles is onder controle, dus gaan jullie maar rustig slapen. En mochten wij ook verrast zijn door dit soort zaken, dan komen jullie dat toch niet te weten. Alleen positief nieuws mag gemeld worden, denk er om!!!!

Geplaatst door Maaike uit Leiden

Zit de luchtverkeersleiding te slapen of zo? Die moet dit toch zien aankomen? Of vliegen we tegenwoordig weer “op het zicht”?

Geplaatst door leo uit de kwakel

** ik heb er wel eens 2 tegelijk op die Buitenveldertbaan gezien. De ene startend, al ruim over de helft van de baan en de ander landend aan het begin. Ik zat een frietje te eten naast de baan. Zo lang het volgens de veiligheidsvoorschriften kan heb ik daar geen probleem mee.
Doorstarts komen vaker voor daar, bijna allemaal bij harde wind en turbulentie tussen de baandrempel en het Amsterdamse Bos. Een berucht plekje.

Niets om je bezorgd over te maken.
Trouwens, starten met wind in de rug komt ook voor.