Directe KLM-vlucht vaak veel duurder
Door MARK VAN DER WERF(ad.nl)
AMSTELVEEN - Een rechtstreekse verre reis met KLM vanaf Schiphol is vaak honderden euro’s duurder dan een omweg via Brussel of Düsseldorf met dezelfde maatschappij.
afbeelding vergroten Reizigers die met KLM een omweg maken via Düsseldorf of Brussel, zijn vaak goedkoper.
Ondanks de afschaffing van de vliegtaks en de talrijke aanbiedingen van KLM, loont het geregeld om uit te wijken naar een buitenlandse luchthaven.
Consumenten die de moeite nemen daar met de trein of de auto heen te rijden, vliegen vervolgens eerst met KLM terug naar Amsterdam. Daarna stappen ze in hetzelfde toestel dat hen anders rechtstreeks naar de eindbestemming had gebracht, maar tegen een veel lager tarief.
De bedragen verschillen per bestemming en boekings- en reisdata. Maar een retourtje Singapore kost (bijvoorbeeld bij vertrek op 8 juni en terugkeer op de 28ste) vanaf Schiphol 963 euro. Wie de rompslomp voor lief neemt en eerst naar Düsseldorf gaat, is slechts 521 euro kwijt. Vergelijkbare verschillen gelden voor bestemmingen als Tokio, Buenos Aires, Jakarta, Peking, Johannesburg, Lima, Kuala Lumpur en Kaapstad.
KLM Nederland stelt dat het gaat om ‘extreme gevallen en momentopnames’. Met de vliegtaks, waarover de luchtvaartbranche steen en been klaagde, hebben de prijsverschillen niks te maken. Een rechtstreekse vlucht is volgens directeur Gräber comfortabeler. ,,Dat rechtvaardigt een hogere prijs.’’ Concurrenten als Lufthansa en British Airways doen volgens hem hetzelfde.
KLM onderstreept dat er ook voorbeelden zijn waaruit blijkt dat rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol wel degelijk voordelig zijn.
Het Havenbedrijf Rotterdam laat zijn personeel geregeld de omweg via Brussel of Düsseldorf maken. Travelmanager Peter van de Valle: ,,Omslachtig en slecht voor het milieu, maar financieel kan het zeker de moeite waard zijn.’‘
Internetreisbureau Vliegwinkel. nl raadt consumenten aan niet alleen de prijzen van reizen via Schiphol te vergelijken, maar ook altijd te kijken hoeveel het kost om via luchthavens in het buitenland te vliegen.
Geplaatst door Gerard uit NULL
En de overheid, Eurlings voorop, gelooft nog steeds in het sprookje.