Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Derde kort geding om vliegtaks

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 740 
|
 Trouw 
Derde kort geding om vliegtaks

(Novum) - Maastricht Aachen Airport en Ryanair stappen samen naar de rechter om de invoering van de zogenoemde tickettaks tegen te gaan. Volgens de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij is de nieuwe belasting strijdig met Europese regels en met internationale luchtvaartverdragen die door Nederland zijn ondertekend.

De brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen Barin en Reisorganisatie ANVR en de Schiphol Group lieten al eerder weten een kort geding aan te spannen tegen de belasting die de uitstoot van schadelijke gassen door vliegverkeer moet bestrijden. De rechtbank in Den Haag buigt zich op 5 maart over alledrie de zaken.

Volgens een woordvoerder van Maastricht Aachen Airport is de inzet van de zaken gelijk, namelijk voorkomen dat de belasting vanaf juli ingaat. Ryanair en de luchthaven hebben echter nog een extra argument tegen de belasting. Die zou oneerlijk zijn voor reizigers die vanuit Nederland vliegen ten opzichte van mensen die op doorreis zijn. Overstappers hoeven de belasting niet te betalen. Dat is volgens de zegsman van het vliegveld gek, omdat die immers vaker landen en opstijgen en daarmee extra vervuilend zijn.

Maastricht Aachen Airport zegt dat een luchtvaartmaatschappij al heeft laten weten niet meer op Maastricht te vliegen vanwege de belasting. Ryanair breidt het aantal vluchten van en naar Maastricht om dezelfde reden in ieder geval voorlopig niet uit. De vliegbelasting is schadelijk voor de concurrentiepositie, stelt commercieel directeur Sander Heijmans.

Eerder liet Schiphol weten dit jaar geen groei te verwachten door de invoering van de vliegtaks. ANVR en de Consumentenbond verzamelden tienduizenden handtekeningen tegen de belasting. Tickets voor vliegreizen tot 2500 kilometer en binnen Europa worden in juli 11,25 euro duurder. Voor langere afstanden geldt een toeslag van 45 euro. Zo moet het voor reizigers aantrekkelijker worden te kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven.


Reacties op dit bericht