Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Den Haag verbiedt vrachtvluchten Lufthansa op Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1071 
|
 nieuwsblad transport.nl 
Den Haag verbiedt vrachtvluchten Lufthansa op Schiphol

Het ministerie van Infrastructuur heeft Lufthansa Cargo gelast de bloemenvluchten van Colombia en Ecuador op Schiphol met onmiddelijke ingang stop te zetten.

Dat meldt de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport van het ministerie. Indien Lufthansa blijft doorvliegen op Schiphol wordt een dwangsom van 40.000 euro per vlucht opgelegd. Lufthansa voert vier keer in de week vrachtvluchten uit op Schiphol. Het gaat daarbij om het transport van Zuid-Amerikaanse bloemen voor een Nederlandse importeur.

Lufthansa Cargo is eerder verzocht te stoppen met dit vrachtvervoer, maar heeft daar geen gehoor aan gegeven, aldus de inspectiedienst.

De dienst houdt toezicht op een juiste uitvoering van de luchtvaartregelgeving en heeft in dat kader een onderzoek ingesteld naar de door Lufthansa Cargo uitgevoerde vrachtvluchten van Colombia en Ecuador op Nederland. “Uit dit onderzoek is gebleken dat Lufthansa Cargo vracht in Ecuador en Colombia aan boord neemt en deze via een tussenstop in de Verenigde Staten (Puerto Rico) naar Nederland brengt”, aldus de inspecteurs.“Lufthansa Cargo had in eerste instantie aangegeven dat deze vracht tijdens de tussenstop in de VS werd geïmporteerd en vervolgens geëxporteerd. Zij voerde derhalve aan dat zij op basis van het tussen de EU en VS gesloten open skiesverdrag de vracht naar Nederland zou mogen vervoeren zonder vergunning.”

Uit nader onderzoek is volgens de inspectiedienst gebleken dat er geen sprake is van import en export van deze vracht in de VS, maar slechts van doorvoer via de VS. “Lufthansa Cargo heeft later desgevraagd bevestigd dat in de VS alleen van bemanning en vluchtnummer wordt gewisseld en getankt. Lufthansa Cargo kan voor deze vluchten dan ook geen geen beroep doen op het EU-VS verdrag”, oordeelt de dienst. “Het vervoer is volgens nationale wetgeving en van toepassing zijnde luchtvaartverdragen niet toegestaan omdat Lufthansa Cargo niet de rechten heeft voor deze vrachtvluchten vanuit Colombia en Ecuador.”

Lufthansa Cargo meldt dat de vrachtvluchten uit Latijns-Amerika juridisch vallen onder het openskies-verdrag tussen Brussel en Washington.


Reacties op dit bericht