Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Demonstratie revolutionair geluidsmeetsysteem

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 934 
|
 PVRC 
Demonstratie revolutionair geluidsmeetsysteem

Vandaag demonstreerde de firma Roosnek Research een revolutionair geluidmeetsysteem voor vliegtuiggeluid.  In het ‘buitengebied Castricum’ werd aangetoond dat het heel goed mogelijk is om vliegtuiggeluid aan de bron te scheiden van ander geluid.
In tegenstelling tot wat de sector en overheid beweren blijkt het geen enkel probleem om nauwkeurig het vliegtuiggeluid in het buitengebied, ver van Schiphol, te meten. Met dit meetsysteem ligt de weg open om nu eindelijk eens te handhaven op basis van metingen.
De ‘bromfietsdiscussie’ voor eens en voor altijd passé!

Kenmerken van dit zeer geavanceerde systeem is een vergaande ongevoeligheid voor achtergrondgeluiden van bijvoorbeeld verkeer en bijgeluiden door regen en storm.
De nadelen van klassieke geluidsmeetsystemen, die juist heel gevoelig zijn voor bijgeluiden, en daarom alleen bruikbaar zijn in buldergbieden nabij een luchthaven, zijn bij dit nieuwe systeem geheel afwezig. 

De aanwezigen, waaronder deskundigen van de commissie deskundigen vliegtuiggeluid, wethouder van Gosliga van de gemeente Castricum, de heer Sins, bewonersvertegenwoordiger van CROS en enige bestuursleden van PVRC hebben ‘live’ de meting van het geluid van overkomend vliegverkeer kunnen volgen. Opvallend was dat zelfs ‘zacht’ vliegverkeer, dat enige kilometers verderop vloog, zeer goed werd waargenomen. 

PVRC dringt er bij de overheid op aan om dit meetsysteem zo snel als mogelijk in te zetten voor betrouwbare monitoring en -op termijn-  handhaving van het vliegtuiggeluid in de buitengebieden.  Alleen dan zal de bewoners van de buitengebieden de bescherming kunnen worden gegeven waar ze in feite recht op hebben. Immers, de huidige catastrofale vliegtuigoverlast in de IJmond en in de Zaanstreeek werd bij de voorbereiding van de Schipholwet niet voorspeld en kan dus nooit de bedoeling van de wetgever zijn geweest. De omwonenden hebben er recht op dat de inschattingsfout van destijds wordt gerepareerd.  Dit meetsysteem kan daar een uitstekend hulpmiddel bij zijn.
Zoals de sector een invoerfout gerepareerd krijgt, zo kunnen de omwonenden een inschattingsfout gerepareerd krijgen.  Met net zoveel recht.

Zie ook onze eerdere berichtgeving “Meten kan meer dan rekenen”, Schiphol noemt effect Polderbaan dramatisch en Geluidmeter DINOS onderscheidt wél weg- en vliegverkeer.

Download het gehele artikel 'Demonstratie revolutionair geluidsmeetsysteem'

Reacties op dit bericht