Defensie wil ‘Eindhoven’ niet kwijt
door Arnold Mandemaker (ED.nl). maandag 21 juli 2008 | 14:52 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 22 juli 2008 | 16:13
EINDHOVEN/DEN HAAG - Verplaatsing van alle militaire vluchten vanaf vliegbasis Eindhoven levert ruimte op voor 60.000 civiele vluchten in plaats van de huidige 15.800. Maar of het ooit zover komt, is zeer de vraag, zeggen woordvoerders van de twee betrokken ministeries, Defensie en Verkeer en Waterstaat.
In opdracht van het kabinet onderzoekt de voormalig Groningse Commissaris van de Koningin Hans Alders momenteel of en hoe Schiphol kan worden ontlast als vluchten worden overgeheveld naar regionale vliegvelden, zoals Eindhoven Airport. Verkeer en Waterstaat heeft laten uitrekenen hoeveel civiele vluchten Eindhoven zou kunnen verwerken als de militaire transportvluchten daar allemaal verdwijnen.
Uit die berekening blijkt dat het huidige aantal vluchten van 15.800 per jaar zou kunnen stijgen naar 60.000. Daarbij horen dan 4,1 miljoen passagiers per jaar tegen de 1,5 miljoen die werden geteld in 2007.
Militaire functie
Maar dat is puur theoretisch, zegt een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat: “De soep zal niet zo heet gegeten worden.” Bij het ministerie van Defensie valt te vernemen dat er niet wordt getornd aan de militaire functie van de vliegbasis Eindhoven. “Een eventuele overloop van vluchten van Schiphol naar Eindhoven mag niet ten koste gaan van de militaire transportcapaciteit”, stelt een zegsvrouw van Defensie. De Tweede Kamer onderschrijft dat standpunt, voegt zij daaraan toe.
Schiphol botst na 2015 tegen de grenzen van de capaciteit. Meer vluchten zijn dan niet mogelijk, terwijl de burgerluchtvaart wel blijft groeien. Minister Camiel Eurlings (CDA, Verkeer en Waterstaat) laat nu onderzoeken of verplaatsing van vracht- en chartervluchten naar regionale luchthavens Schiphol ruimte kan bieden voor doorgroei. Daarbij kijkt de minster onder meer naar de luchthavens in Eindhoven en Lelystad.
Twenthe
In de theoretische berekeningen van Verkeer en Waterstaat wordt meegenomen of heropening van luchtmachtbasis Twenthe een optie is. Daar zou dan een deel van de transportvloot van de Luchtmacht naartoe kunnen verhuizen. Maar wat het ministerie van Defensie betreft gaat dat veel te ver. “Wij zitten nu in Eindhoven en niet meer in Twente”, stelt de woordvoerster van Defensie. Een eventuele overloop van civiele vluchten van Schiphol naar Eindhoven mag volgens haar niet ten koste gaan van het militaire luchttransport.
Het 334 transportsquadron verzorgt vanaf Eindhoven onder meer het vervoer van mensen en goederen naar Nederlandse militaire missies in onder meer Afghanistan. Daarnaast worden de militaire toestellen ook ingezet voor humanitaire hulptransporten, zoals na de tsunami-ramp.