Platform Vlieghinder Kennemerland
 

„De wereld draait ook door zonder Nederland”

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1084 
|
 refdag.nl 
„De wereld draait ook door zonder Nederland”

AMSTERDAM/WAGENINGEN (ANP) – „Zolang het klimaatprobleem niet is opgelost, moeten we met elkaar in gesprek blijven.” Dat is volgens klimaatdeskundige Pier Vellinga (Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University) het belang van de jaarlijkse VN-klimaatconferenties. „We weten dat het klimaatprobleem enorm is en steeds meer zichtbaar wordt. Het is een kwestie van wachten tot de fossiele bubbel barst.” Vellinga is kritisch over de rol van Nederland binnen klimaattoppen.

In Doha in Qatar begon maandag de 18e VN-klimaatconferentie, waar ook Nederland een delegatie heeft. Daar zijn nu vertegenwoordigers van 193 landen om te proberen nieuwe afspraken te maken over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. In 2015 moet er een nieuw klimaatverdrag liggen. Daarmee moet de opwarming van de aarde worden gestopt. Het vorige wereldwijde akkoord over de uitstoot van broeikasgassen, het Kyoto Protocol, loopt eind dit jaar af. Wat er daarna gebeurt, is tamelijk onduidelijk.

Volgens de wetenschapper is het belangrijk dat niet alleen regeringen, maar ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven elkaar ontmoeten in de marge van VN-klimaattoppen. Die ontmoetingen onder de paraplu van de VN-top zijn misschien nog wel belangrijker dan de top zelf. Ook lopen er mensen van lobby- en adviesbureaus en milieuorganisaties rond in Doha. Zo praten mensen uit de luchtvaart nu in Qatar over de afspraken om de CO2-uitstoot van vliegtuigen terug te dringen.

Op klimaattoppen worden volgens Vellinga niet alleen afspraken gemaakt, ook kijken mensen om zich heen. Zijn er nog goede ideeën? Lopen milieu-investeringen niet te zeer uit de pas met die van de concurrentie?

Het milieuprobleem staat op klimaattoppen allang niet meer op zichzelf. De bijeenkomsten zijn bijna een soort technologiebeurzen geworden. Het draait op de VN-toppen vooral om technologische innovatie, waar ook geld mee is te verdienen. Nederland heeft die omslag volgens Vellinga niet heel goed begrepen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. „Het beleid was hier de afgelopen jaren niet erg gericht op duurzaamheid. Nederland hield op bij de grens. Daarom was het voor het bedrijfsleven ook niet verstandig om te veel geld in het milieu te steken. Maar de rest van de wereld is doorgegaan. De wereld draait ook door zonder Nederland.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door cros op de helling uit deltametropool

WEL NAAR EEN MEGALOMAAN BESTUUR?

In Nederland begint het er op te lijken dat men het te druk heeft met het optuigen van een megalomaan bestuur?
De contouren hiervan worden zichtbaar bij de opzet van een grote Metropoolregio MRA conferentie in januari 2013. De VVD kopstukken Schultz van Hagen en Remkes gaan daar pleiten voor een enorme schaalsprong waarbij echter niet wordt verteld welk doel in feite wordt nagestreefd.
Wat dat doel lijkt te zijn is echter door de Amsterdamse wethouder ruimtelijke ordening M. van Poelgeest (Groen Links) op een eerdere conferentie toch duidelijk gemaakt:

De binnen de burelen van het provinciehuis te Haarlem tot wasdom gekomen SADC zou het ONTWIKKELINGSBEDRIJF VOOR DE GEHELE MRA moeten gaan worden. Aldus komt de ruimtelijke ontwikkeling van alle 43 bij de MRA aangesloten gemeenten in een hand!

Thans is die MRA nog niet meer dan een slim georganiseerd netwerk, maar als de volksvertegenwoordigers in Noord Holland niet oppassen zit er binnenkort op en rond de Zuid As een Megabestuur dat op gespannen voet lijkt te staan met de heersende democratische rechtsorde.

SADC: Schiphol Development Company versie 01, 02, 03. Zie ook het rapport van de commissie Schoon Schip op de website van de provincie Noord Holland.

Dat rapport geeft inzake dit soort ontwikkelingen buitengewoon interessante informatie.