Platform Vlieghinder Kennemerland
 

De spion boven uw hoofd: wanneer doet de drone zijn intrede in onze samenleving?

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1119 
|
 express.be 
De spion boven uw hoofd: wanneer doet de drone zijn intrede in onze samenleving?

Het potentieel van onbemande vliegtuigen - de zogenaamde drones - voor militaire en bewakingsdoeleinden is eindeloos. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. De allereerste drone in de geschiedenis was de Duitse Vergeltungswaffe, beter bekend als de V-1. De gevreesde ”Maybug” betekende het startschot van een internationale race naar een moderne onbemande raket.

Drones zijn zonder twijfel de makkelijkste manier om een vijand uit te schakelen dankzij hun vaak onvoorstelbare nauwkeurigheid en effectiviteit. YouTube-videos van UAV-aanvallen (Unmanned Aerial Vehicles) tonen doelwitten die bijna als insecten worden weggevaagd van het scherm. De populariteit van de term bug splat bij drone-piloten illustreert dat.

Sommige onbemande vliegtuigen zijn even groot als een Boeing 727 en blijven tot vijf jaar lang in de lucht, andere lijken op modelvliegtuigjes en lopen op miniatuurbatterijen. De elementaire werking van drones is ook niet zo ingewikkeld als velen veronderstellen. De bekende schrijver Francis Fukuyama bouwde zelfs zijn eigen surveillance-drone, een quad-helicopter met camera die later zal worden uitgerust met een autopiloot-systeem.

Fukuyama mag dan wel bezeten zijn door het bouwen van zijn eigen vliegtuigje, hij stelt zich wel degelijk vragen omtrent de wenselijkheid van drones. “De visie van een wereld waarin iedereen een potentiëel doelwit is van een anonieme vijand is geen aangename gedachte,” zegt hij in de Britse krant The Independent.

Maar de technologie achter de drones kan ook voor positieve doeleinden worden gebruikt. Vooral de VS verkennen de nieuwe horizonten van het onbemande vliegtuig. In Amerika traceren en elimineren drones ongewenste roofdieren, ze monitoren olielekken en berekenen de schade na natuurlijke rampen.

Sommige experts gaan wel erg ver in hun promotie van drones. Steven Gitlin van AeroVironment voorspelt dat surveillance-drones in de toekomst dagdagelijks gebruikt zullen worden om peuters of mentaal gehandicapten in de gaten te houden.

Ongeveer 70% van de controles die de EU uitvoert op gesubsidiëerde landbouwers vindt nu al plaats via satellieten en spionagevliegtuigen. Onregelmatigheden kunnen leiden tot het verlies van de subsidie. Scotland Yard gaat deze zomer onbemande, met camera’s uitgeruste luchtvaarttuigen of drones inzetten om de veiligheid op de Olympische Spelen van Londen te garanderen.

De spionagefunctie van drones is echter potentieel Orwelliaans. Onze steden zijn nu al gesatureerd met steeds meer geavanceerde camera’s. Vanuit dit opzicht bieden drones nog meer mogelijkheden voor Big Brother. In zijn boek 1984 (voor het eerst gepubliceerd in 1949) schreef Orwell al dat “de Gedachtenpolitie iedereen de hele tijd in de gaten houdt;” een voorspelling die nu realiteit dreigt te worden.

Er bestaat wel degelijk publieke oppositie tegen de drones, maar in de drie landen waar de technologie het verst gevorderd is (de VS, het VK en Israël) blijven de voorstanders aan de winnende hand. De reden is duidelijk: de overheid gebruikt de drones om vijanden makkelijk uit de weg te ruimen tegen een minimale kost.

Maar wat als in de toekomst de negatieve aspecten van drones duidelijk worden? Wat als de technologie wordt gebruikt om ons, zoals in 1984, continu in de gaten te houden, of wat als vijandelijke regimes dezelfde technologie tegen ons zullen inzetten.


Reacties op dit bericht