Platform Vlieghinder Kennemerland
 

De Jager: vliegtaks wordt niet afgeschaft

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 711 
|
 Trouw 
De Jager: vliegtaks wordt niet afgeschaft

(Novum) - De vliegtaks wordt niet afgeschaft, hoogstens aangepast. Dat zei staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De Jager was samen met minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) naar de Kamer geroepen om duidelijkheid te geven over de vliegbelasting. Eurlings zei vorige week tijdens een debat in de Kamer dat hij vliegtickets goedkoper wil maken door de kosten van vluchten vanaf Schiphol te verlagen. Een van de mogelijkheden is een verlaging van de vliegtaks.

Aanleiding van de maatregel is een sterke daling van het aantal passagiers vanaf Schiphol de laatste tijd. Het vliegveld wordt door de recessie en de vliegtaks dubbel getroffen: de afname van het aantal passagiers gaat harder dan bij concurrerende Europese luchthavens. Volgens Eurlings staat de mainportpositie van de luchthaven ter discussie en is ingrijpen noodzakelijk. Schiphol reageerde opgetogen op de uitspraken van de minister.

De opmerkingen van Eurlings vielen echter slecht bij GroenLinks, die beide bewindslieden dinsdag naar de Kamer riep. “Staat de vliegtaks nu ter discussie of niet?”, vroeg GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik, die een voorstander van de belastingmaatregel is.

Eurlings herhaalde dat alle mogelijkheden moeten worden bekeken om de kosten van Schiphol te drukken. Een werkgroep met ambtenaren van verschillende ministeries brengt momenteel alle mogelijkheden in kaart; waarbij ook de vliegtaks tegen het licht wordt gehouden. “Linksom of rechtsom, we moeten Schiphol weer concurrerend maken”, zei de minister.

De Jager gaf aan dat hij zich niet wil blindstaren op de vliegtaks. Gezien de recente ontwikkelingen is het nuttig om ‘goed naar de gevolgen te kijken’, zei de staatssecretaris. Maar het kabinet ‘is niet voornemens om de vliegtaks af te schaffen’, voegde hij daaraan toe.” In het kader van een ‘totaalplaatje’ is er volgens De Jager echter niets op tegen om ook te kijken naar een ‘aanpassing’ van de tickettaks.


Reacties op dit bericht