Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dakpannen vliegen van huis door vliegtuig

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2566 
|
 dichtbij.nl 
Dakpannen vliegen van huis door vliegtuig

AALSMEER - [Update 27 maart 12.59 uur] In de A.H. Blaauwstraat is maandagochtend om 10.00 uur een McDonnell Douglas 11F zo laag overgevlogen dat de dakpannen in het rond vlogen. De dakpannen lagen tot midden op straat. Niemand raakte gewond. Risico van het dak, zullen we maar zeggen. Wethouder Eurich neemt het voorval serieus en maakt zich zorgen.
Het vliegtuig, overigens een ander dan hier op de foto, moest landen op de nabijgelegen Aalsmeerbaan. Schiphol zal de schade vergoeden.

Aandacht
De kwestie was al gauw landelijk nieuws. Beelden van de dakpannen van RTV NH werden zelfs in het NOS-journaal vertoond. Edwin Evers belde dinsdagochtend met deheer Reinders uit Aalsmeer. Luister het fragment hier terug.

Wethouder maakt zich zorgen
Wethouder Ulla Eurich maakt zich - net als bewoners van Aalsmeer - ernstige zorgen over de overlast. Twintig dakpannen raakten los. De gemeente vraagt inmiddels om opheldering bij zowel de Luchtverkeerleiding, Schiphol als bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Onnaceptabel en onveilig
Wethouder Ulla Eurich reageert geschrokken. ,,Ik vind het onacceptabel en onveilig dat de vliegtuigen zo laag over Aalsmeerse woonwijken vliegen waardoor dergelijke schade kan ontstaan. Gelukkig zijn er deze keer geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Mijn zorgen kaart ik met grote regelmaat aan in de overleggen waar ik als wethouder bij zit.’’

Oplossing op korte termijn
Het gemeentebestuur zal Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verzoeken om op korte termijn met een oplossing te komen hoe dergelijke onveilige situaties kunnen worden voorkomen. Dakpannen kunnen worden vervangen, teruggeplaatst of vastgezet. Maar ook al zet Schiphol alle dakpannen onder de aanvliegroute van de Aalsmeerbaan vast, dan nog blijft de vraag of laagoverkomende vliegtuigen zo laag boven woonwijken mogen vliegen. De gemeente zal daarom de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (voormalig Inspectie van Verkeer en Waterstaat) verzoeken om een onderzoek in te stellen naar de vlucht die deze schade heeft veroorzaakt.

Vragen aan inspectie
De ILT is belast met de handhaving van de regels en normen die in Nederland aan de luchtvaart zijn gesteld op het gebied van veiligheid, geluid en luchtkwaliteit. De belangrijkste vragen aan de Inspectie is: ‘Hoe heeft dit incident kunnen gebeuren?’ En ook: ‘Mag een vliegtuig zo laag over een woonwijk vliegen?’

Bewonersbijeenkomst op 25 april
Op woensdag 25 april wordt in Aalsmeer een bewonersbijeenkomst gehouden met Hans Alders, de voorzitter van de zogenaamde ‘Alderstafel’. De oud-minister van milieu komt binnenkort naar Aalsmeer om het Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel (NNHS) van Schiphol toe te lichten. Bewoners van Aalsmeer kunnen op deze bijeenkomst hun zorgen uiten en vragen stellen.


Reacties op dit bericht