Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dagelijkse leiding Schiphol in handen KLM’er Rutten

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1403 
|
 Telegraaf 
Dagelijkse leiding Schiphol in handen KLM’er Rutten

Dagelijkse leiding Schiphol in handen KLM’er Rutten

•door ARNOLD BURLAGE

 
  SCHIPHOL, dinsdag
    De luchthaven Schiphol heeft met de KLM’er Ad Rutten als nieuwe operationeel directeur, een witte raaf binnengehaald. De nieuwe man, die de dagelijkse leiding krijgt over Schiphol Group, is de opvolger van Marieke van Lier Lels, die begin dit jaar het veld moest ruimen.

      Als huidige technische directeur van de KLM is in eigen land niemand met ook zoveel luchthavenervaring te vinden. „Beter kan niet”, reageerde gisteren menigeen in de luchtvaartsector.
    Ad Rutten (53) gaat als operationeel directeur (COO) van Schiphol Group deel uitmaken van de statutaire directie. Hij treedt per 1 september 2005 in dienst.
    Voor het ontslag van Marieke van Lier Lels is officieel nooit een duidelijke reden gegeven. Er wordt echter gefluisterd over een combinatie van factoren, zoals problemen met de bagageafhandeling, een te grote voorkeur voor prijsvechters en ook kritische kanttekeningen bij de privatisering, die nu al tien jaar niet wil vlotten.

    De KLM’er Rutten is een doener, sympathiek, zeer direct en een man van onmiddellijke actie bij problemen. De KLM-top ziet hem node vertrekken. Maar zijn benoeming in de Schiphol-top kan met zijn kennis van de dagelijkse zaken ook veel voordelen opleveren. Een gesuggereerd eentweetje, nu Schiphol na de fusie van KLM en Air France zo afhankelijk van dat duo is geworden, gaat mogelijk te ver.
    De nieuwe operationele man van Schiphol is momenteel directeur van de technische KLM-divisie. Hij geeft daar sinds hij moest inspringen bij een crisis op onorthodoxe wijze leiding aan 5000 medewerkers, die het technisch onderhoud van de KLMvloot verzorgen en dezelfde diensten leveren aan meer dan honderd luchtvaartmaatschappijen wereldwijd, vanuit de hoofdvestiging op Schiphol.

    Nog belangrijker in zijn nieuwe Schiphol-functie is de ervaring van Rutten als directeur gronddiensten van de KLM, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van zijn maatschappij, onder meer op Schiphol, waar hij alle hoeken en gaten kent. Hij was voor zijn snelle carrière bij de KLM, die in 1996 begon, sinds 1979 in dienst van Schiphol in tal van functies, onder meer als general manager. Rutten was verantwoordelijk voor passagiersprocessen en voor de operationele gang van zaken op het platform. Hij spreekt dus de taal van de werkvloer.
    „Een tweede met zoveel ervaring op de luchthaven is in eigen land niet te vinden”, erkennen veel KLM-managers. Tot 1 september 2005 wordt de functie waargenomen door Alain Maca, president-directeur van het New Yorkse John F Kennedy Airport, waar Schiphol Group met groot succes Terminal 4 beheert en exploiteert.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Annelies Gerritsen/de Bruijn uit Hulst

Dé Ad???
Vrienden in Cadzand, Veenendaal, Rhenen?
Zo ja, dan zouden we het erg fijn vinden na ruim 33 jaar weer contact te krijgen.
Gr. Han en Annelies