Platform Vlieghinder Kennemerland
 

DRV gaat deelnemen aan Omgevingsraad Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1382 
|
 dichtbij.nlEditie Rijnen Venen 
hv_vliegtuig_2810.jpeg

Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

MIJDRECHT - DE RONDE VENEN - De Omgevingsraad Schiphol is per 1 januari 2015 het podium waar alle vraagstukken, belangen en partijen rond de ontwikkeling van Schiphol en omgeving bij elkaar komen. Het college heeft dinsdag 11 november besloten dat de gemeente De Ronde Venen zich hierbij aansluit. De ontwikkelingen van luchthaven Schiphol hebben een relatief grote invloed op de leefomgeving van de gemeente.

Het balanceren tussen de ontwikkeling van de luchtvaart, het vergroten van de kwaliteit van de leefomgeving en de mogelijkheden voor gebruik van de ruimte rond de luchthaven is een proces waar veel partijen en bijbehorende belangen bij betrokken zijn. Nu is het overleg met betrokken partijen geregeld in de Alderstafel Schiphol en de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS). De Omgevingsraad vervangt per 1 januari deze twee overlegstructuren. Betrokken partijen zijn overheden, de luchtvaartsector, bewoners en brancheorganisaties.

De Omgevingsraad Schiphol biedt de gemeente een nieuwe mogelijkheid om geïnformeerd te worden over de consequenties van ontwikkelingen van Schiphol en samen met de gemeenten in de regio met gedeelde belangen invloed uit te oefen op de besluitvorming. Voor de samenwerking van gemeenten wil De Ronde Venen graag deel uit gaan maken van het zogenaamde gebiedscluster “Het Groene Hart”. In dit cluster zitten de gemeenten De Ronde Venen, Nieuwkoop, Stichtse Vecht, Woerden en Bodegraven-Reeuwijk. Daarnaast wordt ook samenwerking gezocht met andere buurgemeenten.

CROS
De gemeente De Ronde Venen nam destijds niet aan deel aan de CROS vanwege de geringe meerwaarde. De structuur van de CROS gaf een individuele gemeente niet genoeg ruimte de belangen van haar inwoners te behartigen. Mogelijk is de overlegstructuur van de Omgevingsraad Schiphol een verbetering ten opzichte van de CROS. Het college wil daarom deelname aan de Omgevingsraad Schiphol een kans geven in 2015. Op basis van een evaluatie moet vervolgens bepaald worden of de deelname een structureel karakter krijgt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Nog even en heel NL zit aan tafel. Zal wel lekker vergaderen met zo' n grote groep. Geen resultaat bij voorbaat gegarandeerd.