Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Correctie van bericht over Air France-KLM en Etihad Airways

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1146 
|
 beurs.nl 
Correctie van bericht over Air France-KLM en Etihad Airways

(Correctie van bericht ‘Air France-KLM en Etihad bespreken verdere samenwerking’ om in derde aan te geven dat sprake is van een verdieping van de joint ventures met drie Chinese luchtvaartmaatschappijen)

ABU DHABI (Dow Jones)—Air France-KLM (AF.FR) en Etihad Airways zijn in gesprek over het delen van de omzet bij vluchten over de wereld, terwijl de in Abu Dhabi gevestigde luchtvaartmaatschappij snel uitbreidt in Europa.
De twee luchtvaarders hebben tot doel in de komende twee maanden onderhandelingen te voltooien om een lichte vorm van een joint venture te creeren, die verder gaat dan de huidige code-sharing op vluchten tussen Abu Dhabi en Europa, zegt KLM’s chief executive Camiel Eurlings.
Air France-KLM voert ook gesprekken met drie Chinese luchtvaartmaatschappijen, die samen met Air France-KLM in de SkyTeam-alliantie deelnemen, om joint ventures te verdiepen. “Nu moeten we verder gaan dan code-share partners te zijn [met Etihad]”, zegt Eurlings in de wandelgangen van een conferentie in Abu Dhabi tegen Dow Jones. Eurlings meldt daarbij dat ook de onderhandelingen met SkyTeam-partners China Southern, China Eastern en Xiamen Airlines voortduren.
Air France-KLM startte in 2012 een commercieel partnerschap met Etihad door op vijf routes aan code-sharing te doen, wat volgens Eurlings later voor beide maatschappijen werd uitgebreid naar 20.
Etihad is momenteel in gesprek om zich tot 49% in te kopen in Alitalia en bevindt zich in de laatste onderhandelingen om zijn 29%-belang in Air Berlin te herstructureren, zegt Etihad CEO James Hogan bij diezelfde conferentie.
KLM bestuurder Eurlings voegt toe dat er verdere samenwerking met Etihad kan ontstaan over loyaliteitsprogramma’s en in de ontwikkeling van de betrekkingen met Air Berlin en Alitalia, maar meldt dat het delen van de inkomsten een eerste stap is. “Dat kan de basis leggen voor een versterking van de relatie”, zegt hij. Air France-KLM houdt een 7,1%-belang in Alitalia.
Air France-KLM kondigde in februari plannen aan om voor $100 miljoen een 1,5% belang in het Braziliaanse Gol Linhas Aereas Inteligentes op te kopen en investeringen in het ontwikkelen van een joint venture met de luchtvaarder. Volgens Eurlings kan dit akkoord in mei voltooid worden en zal hij namen Air France-KLM plaatsnemen in de raad van bestuur van Gol.
De vluchten naar Rusland zou Air France-KLM willen uitbreiden, voornamelijk naar Moskou en Sint Petersburg. “Het potentieel is veel groter dan waar we vandaag de dag gebruik van kunnen maken”, aldus Eurlings.

Door Rory Jones. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst


Reacties op dit bericht