Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Compensatie voor overlast

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1240 
|
 AD 
Compensatie voor overlast

Door TATIANA WATERINK

SCHIEDAM - Het is een kwestie tussen minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en de gemeente Schiedam.

Dat stelt een woordvoerder van Rotterdam Airport in reactie op de brief van het college van b en w aan het ministerie, over ‘sluiting’ van het vliegveld.

Schiedam dreigt naar de rechter te stappen om een sluiting van de luchthaven af te dwingen. Volgens prognoses zit het vliegveld al in augustus of september aan de zogeheten geluidscontour, die het gebruik van het vliegveld beperkt. ,,Overschrijding is onacceptabel,’’ vindt wethouder Yorick Haan. Schiedam wil op handhaving aandringen.

De gemeente wil dat minister Eurlings met compensatie voor de geluidsoverlast over de brug komt. Schiedam eist geluidsschermen langs de noordrand van de snelweg, schermen langs het spoor Schiedam-Delft en langs de spoorbrug over de Schie.

,,Uitbreiding van het aantal vluchten betekent een toename van overlast,’’ zegt Haan. De geplande extra vluchten gaan waarschijnlijk voor een groot deel over Schiedam.

Eurlings wilde een breed draagvlak voor de nieuwe aanwijzing (exploitatievergunning) van de luchthaven. Die moet er eind dit jaar komen. Belangrijkste knelpunt is de geluidsoverlast in de nachtelijke uren. Haan heeft eerder om bestuurlijk overleg met de minister gevraagd. Daar is geen gehoor aan gegeven.

,,In het verleden heeft de inspectie van Verkeer en Waterstaat een poging gedaan te handhaven,’’ stelt Haan. Dat schrijft het college van b en w ook in de brief. De luchthaven heeft dat aangevochten, en de rechter heeft uitgesproken dat een dwangsom na overschrijding niet het geëigende middel is. ,,Het enige middel is sluiting. Dat is een erg zwaar middel,’’ zegt Haan.

De inschatting van de jurist van de gemeente is overigens dat het niet gaat lukken de luchthaven de laatste drie maanden van het jaar dicht te krijgen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Dat de rechter er bijgehaald wordt is in Nederland niets nieuws. Ook in de zaken v.w.b. Schiphol, is de rechter er diverse keren aan te pas gekomen. We weten wat dat opgeleverd heeft: een groter Schiphol.

"Schiedam dreigt naar de rechter te stappen om een sluiting van de luchthaven af te dwingen."

In een landje waarin de regering ('de democratie') vliegen tot heiligheid heeft verklaard, wens ik ze in Schiedam en omstreken veel sterkte !

Dus we hebben (of in iedergeval krijgen):

Schiphol, Rotterdam, Lelystad, Eindhoven, Maastricht en Groningen.......zoveel op zo'n klein oppervlak. Dit is een schande van de eerste orde ! Rust is in Nederland een ernstig verwaarloosd item !

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Hoho V.O.S.:

In Onderbanken gaat het in 2030 wel 20% stiller worden.
Zie je wel dat de sector tezamen met de overheid alles in het werkt stelt om de burger te beschermen?