Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Compacte luchthaven Twente krijgt voorrang

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 756 
|
 De Telegraaf 
Compacte luchthaven Twente krijgt voorrang

ENSCHEDE -  Het plan om bijvoorbeeld een zorgboulevard in te richten op het terrein van vliegveld Twente is op een lager pitje gezet. Dat stelde wethouder Eric Helder van Enschede maandag. De bestuurder zet nu met Rijk en provincie volledig in op de komst van een compacte luchthaven in het groen.

Afgelopen vrijdag maakte het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekend dat de regionale luchthavens van Eindhoven, Lelystad en Twente de overloop van Schiphol moet opvangen. Daarbij gaat het om 70.000 vluchten per jaar. Volgens Helder betekent dat besluit dat het Rijk de luchthaven in Twente op lange termijn wil openhouden. “Voor een exploitant en bedrijven met luchtvaartgerelateerde activiteiten is dit langetermijnperspectief buitengewoon belangrijk. Tot dusver hielden marktpartijen de boot af, omdat ze niet zeker wisten of de luchthaven langer zou openblijven”, aldus de wethouder.

De Stichting Alternatieven Vliegveld Twente, met cabaretier Herman Finkers als voorman, heeft een plan gepresenteerd voor een zorgboulevard. Daar zouden gebouwen van zorginstellingen en de thuiszorg komen te staan, naast recreatie, sport en welness in combinatie met een herstel van het oorspronkelijke landschap.

Volgens Helder hebben de autoriteiten het plan niet naar de prullenbak verwezen. “Voor de Milieu Effect Rapportage moeten we een goede afweging maken tussen de milieu-effecten van een invulling met en zonder luchthaven. Daarnaast heeft de stichting marktpartijen bereid gevonden om te investeren in haar plan. Maar gemeente, Rijk en provincie wachten wat dat betreft op concrete exploitatiebegrotingen.”

Volgens berekeningen heeft de luchthaven Twente 1,2 miljoen passagiers per jaar nodig om op de langere termijn rendabel te zijn. Helder hoopt dat de eerste vakantievluchten op Twente in 2010 kunnen plaatsvinden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is verantwoordelijk voor de zoektocht naar een exploitant van de luchthaven.


Reacties op dit bericht