Commissie Vliegtuiggeluid - 4e voortgangsrapportage

9 juni 2005
Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid presenteert vierde voortgangsrapportage:
CDV STELT CRITERIA VOOR SYSTEEM CONTROLE VLIEGTUIGGELUID
Den Haag – Vandaag is de vierde voortgangsrapportage van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid (CDV) verschenen. In deze rapportage beschrijft de CDV de voortgang van haar onderzoek naar een handhavingsysteem voor vliegtuiggeluid in het buitengebied rondom Schiphol. Ook geeft de CDV enkele suggesties voor andere mogelijkheden voor het handhaven van vliegtuiggeluid.
De CDV beschrijft in de rapportage mogelijke handhavingsystemen te zullen beoordelen op de volgende criteria. Hiermee wordt de bescherming voor omwonenden zoveel mogelijk gegarandeerd en wordt beter aangesloten op de wensen van de luchtvaartsector. In deze criteria komen de bevindingen van de CDV tot op heden samen:
1. voldoende bescherming van de omwonenden in een groot gebied. De grens van het buitengebied moet worden bepaald op basis van waar het technisch en juridisch mogelijk is om het vliegtuiggeluid te controleren en niet door een ‘lijn op de kaart’ te trekken;
2. flexibiliteit voor de luchtvaartsector. De luchtvaartsector moet de gelegenheid hebben om binnen de gestelde grenzen het gebruik van de luchthaven te variëren;
3. onderhandelingsruimte voor de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS). De CROS heeft ondermeer als taak om doormiddel van overleg oplossingen te vinden voor de geluidsoverlast. Het systeem moet ruimte bieden om in de CROS bijvoorbeeld te onderhandelen over aanpassingen in vliegroutes en planning;
4. eenduidige zichtbare grenzen van geluid. Voor omwonenden moet inzichtelijk worden gemaakt wat de grenzen zijn en wanneer deze worden bereikt. De CDV onderzoekt zowel de wensen van de omwonenden voor de presentatie van deze gegevens als de technisch/juridische mogelijkheden voor het handhaven van de grenzen;
5. eenduidige handhaving. Het moet duidelijk worden gemaakt hoe, wanneer en met welke
maatregelen wordt opgetreden tegen de luchtvaartsector als de grenzen worden overschreden.
Op dit moment loopt een aantal onderzoeken – zoals naar het verschil tussen metingen en berekeningen van geluid – waarover de CDV in de volgende voortgangsrapportage aan het einde van dit jaar zal rapporteren. Begin 2006 zal de CDV haar definitieve advies uitbrengen over handhaving in het buitengebied en de rol van geluidsmetingen bij handhaving van vliegtuiggeluid.
Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven van de voortgang van de commissie via de website www.vliegtuiggeluid.nl. Hierop vindt u tevens de brochure “Meten ter informatie” waarin de CDV inzicht geeft in de methoden waarmee op dit moment geluidsmetingen worden gedaan.
De complete 4e voortgangsrapportage vindt u ==> hier
Nagekomen berichten:
- Op 23 juni heeft de Olav Bijvoet een officieel commentaar ingezonden met als titel: Met het Oog op de Toekomst. De inhoud hiervan vindt u ==> hier (Olav Bijvoet is lid van het PVRC en was tot 23 mei 2005 voorzitter.)
- Op 24 augustus zonden de Gezamenlijke Platforms hun reactie aan de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid. Zie ==> hier
Geplaatst door OB
Het vierde vortgangsrapport van de Commissie Eversdijk zet een stap vooruit, maar twee achteruit.
Vooruitgang is de onderbouwing van het verschil tussen de resultaten van de geldende geluidberekeningen en de ter controle van die berekeningen uitgevoerde metingen.
Schijnbare vooruitgang, het constateren dat 'buitengebied' alles buiten Schiphol zou moeten beslaan. Maar dan weer een groot buitengbied definieren, waarbinnen een willekeurige mate van jaarlijkse geluidneerslag zo maar legitiem wordt is een dubbele stap achteruit.
Ronduit fout zijn de 2.1.3 en 4.2, Daar wordt op grond van eigen, ongemeten uitgangspunten ontraden om een ander model van handhaven te hanteren dan wat aan de Lden ten grondslag ligt.
Geluidoverlast is evenwel afhankelijk, zowel van aantallen als luidheid van vliegtuigen. Dat wordt een beetje toegegeven. Maar hoe! Bij de luidheidsberekeningen verhouden zich 10, 100 en 1000 van dezelfde vliegtuigen als 1 staat tot 2 staat tot 3 (De CDV vindt dit moeilijk aan de burger uit te leggen. Ik ook, maar om andere redenen).
De grote ontdekking van het Lucht en ruimtevaartlaboratorium (NLR) was vorig jaar dat de grote hinder buiten het buitengebied vooral afhing van de aantallen vliegtuigen en wel aantallen met een betrekklijk laag piekgeluid, waarin de verhouding 10:100:1000 overigens wel degelijk beleefd werd als 10:100:1000. Het oor is zo ingericht dat bij gelijktijdig vliegen een overgang van 10 naar 100 als verdubbeling wordt gehoord, maar na elkaar is dat een honderdvoudig verschil.
Vandaar dat Schiphol zo graag werkt met jaargemiddelen: daarin wordt alles beoordeeld alsof het gelijktijdig was, dat wil zeggen, in het uiterste geval tellen 2 van de 1000 vliegtuigen mee. Zo stop je lekker veel vliegtuigen in een beetje geluid.
dr O. Bijvoet