Commissie: MER-procedure wordt onzorgvuldig(Schiphol: geen vroegtijdige inspraak, geen toetsi
Het kabinet wil de regels voor milieueffectrapportage (mer) vereenvoudigen. De uitgebreide procedure geldt alleen nog voor grote projecten waarbij natuur in het geding is.
De Commissie voor de mer reageert gealarmeerd. Wat de ministerraad betreft hoeven alleen projecten die in een Vogel- of Habitatrichtlijngebied liggen nog een zorgvuldige MER-procedure te doorlopen. Dat betekent dat er een startnotitie van een planprocedure bekend moet worden gemaakt waarna een inspraakronde plaatsvindt. Daarna wordt een milieueffectrapport opgesteld dat door de onafhankelijke Commissie voor de mer wordt beoordeeld.
Op dit moment is de uitgebreide MER-procedure nog verplicht bij allerlei projecten met grote milieugevolgen, zoals de aanleg van nieuwe wegen, woningbouw in het buitengebied en grootschalige verandering op luchthaven Schiphol. Voor dergelijke projecten kan straks worden volstaan met een eenvoudige MER-procedure. In dat geval hoeft niet al in een vroegtijdig stadium inspraak plaats te vinden en hoeft ook geen toetsing plaats te vinden door de Commissie voor de mer.
Uit Staatscourant nr. 16, maandag 24 januari 2005
Geactualiseerd: dinsdag 25 jan 2005 9:32 uur.
_________________________________________________________
Commentaar REDACTIE:
...allerlei projecten met grote milieugevolgen,
zoals de aanleg van nieuwe wegen,
woningbouw in het buitengebied en
grootschalige verandering op luchthaven Schiphol.
• Voor dergelijke projecten kan straks worden volstaan met een eenvoudige MER-procedure.
• In dat geval hoeft niet al in een vroegtijdig stadium inspraak plaats te vinden en
• hoeft ook geen toetsing plaats te vinden door de Commissie voor de mer.
Hoe moet men begrijpen dat dit juist nu wordt voorgesteld, bij de aanvang van de evaluatie van Luchtvaartwet en -besluiten en dat precies Schiphol als voorbeeld wordt genoemd?
In 2002 heeft de Commissie voor de mer al gewaarschuwd - zie gesprekken met deskundigen in de Eerste Kamer Eerste Kamer, Vergaderjaar 2001–2002 Nr. 88j 27 603 Vastgesteld 7 juni 2002.
Wie pakt dit op? Of moet de burger weer het voortouw nemen?
Zie ook —>Hier
Geplaatst door J de Jong uit Uitgeest