Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Commerciële luchtvaart Twente van de baan

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 736 
|
 RTL nieuws 
Commerciële luchtvaart Twente van de baan

Het vliegveld in Twente wordt definitief geen luchthaven voor commerciële burgervluchten. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel hebben besloten dat ze Luchthaven Twente niet verder ombouwen tot een burgerluchthaven.

De gebiedsontwikkelaar ADT, die bestaat uit de gemeente en de provincie, denkt dat het niet mogelijk is om nog voor de jaarwisseling burgervluchten vanaf Twente te realiseren. De gemeente Enschede eiste dat de Europese Commissie voor 1 september aangeeft of eventuele staatssteun voor de luchthaven is geoorloofd. Maar de Europese Commissie kan niet aan die eis voldoen.

Omwonenden willen meer
Omwonenden streden jarenlang tegen de doorstart van vliegveld Twente. Zij zijn ‘voorzichtig blij’. Maar er liggen nog twee opties op tafel, waarin sprake is van beperkte vliegactiviteiten op de luchthaven.

De actiegroep VOLT Twente wil dat ook die opties van tafel gaan. Volgens VOLT is er vier jaar geleden beloofd dat er een alternatief plan zonder vliegactiviteiten zou komen als een commerciële luchthaven niet haalbaar is. “Aan die belofte wil ik de politiek houden”, zegt voorzitter Nol Graas.

Weg met die landingsbaan
Graas ziet het liefst dat de 3 kilometer lange landingsbaan op het terrein nu verdwijnt. “Anders staat er toch elke 3 of 5 jaar weer iemand op met een plan voor een vluchthaven.”


Staatssecretaris Wilma Mansveld van Luchtvaart neemt kennis van het besluit van ADT. Zij steunde de plannen, mits die financieel deugdelijk waren en de Europese Commissie niet dwars zou liggen. Inhoudelijk wil zij niet ingaan op het besluit van de partijen in Twente.

Nog een uitbreiding
Het kabinet moet binnenkort op voorstel van Mansveld ook een knoop doorhakken over de uitbreiding van een andere regionale luchthaven, die bij Lelystad. De luchthaven daar moet een ‘overloop’ gaan vormen voor Schiphol, maar dan moeten luchtvaartmaatschappijen wel bereid zijn over te stappen naar Lelystad Airport.

Het kabinetsbesluit over Lelystad valt binnenkort, mogelijk deze vrijdag al, maar in elk geval voor een debat met de Tweede Kamer eind juni.

RTL Nieuws / ANP


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Strategie? Niet het 1, maar dan wel het ander?
Of te wel, het mes op de keel.
Geen Twente, maar dan wel Flevoland.

Hoe dan ook: de sector breidt weer uit!
Waar een klein land idioot in kan zijn!
Werkgelegenheid ten koste van leefbaarheid?
Herrie / vervuiling en onveiligheid ten koste van rust?

Er zijn om ons heen andere economieën die het zonder zoveel vliegvelden beter doen dan Nederland bv.. De sector is in Nederland veel te machtig en maakt meer kapot dan je lief is!