Platform Vlieghinder Kennemerland
 

College Noordwijk verwacht beperkte toename overlast vliegverkeer

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1408 
|
 Witte Weekblad Noordwijk 
College Noordwijk verwacht beperkte toename overlast vliegverkeer

Ook Noordwijk ondervindt, hoewel het niet onder de rook van Schiphol valt, overlast van vliegtuigen.

NOORDWIJK - Begin oktober gaat een twee jaar durend experiment van start waarbij Schiphol vaker van de Kaagbaan gebruik zal maken. De wijziging in overlast die dit voor Noordwijk met zich mee zal brengen zal volgens wethouder Vroom (CDA) ‘een half procentje meer of minder’ zijn.

Het experiment ‘Vliegen Volgens Afspraak’ kan van start omdat er na twee jaar onderhandelen een akkoord is bereikt aan de zogenaamde Alderstafel, waar vertegenwoordigers van de luchtvaartsector, Verkeer en Waterstaat, provincies, gemeenten en omwonenden met elkaar in gesprek zijn geweest. Het akkoord is niet onomstreden: de omwonendenorganisaties zijn verdeeld geraakt en de omwonendendelegatie is uiteindelijk akkoord gegaan uit vrees dat er ‘anders iets zou komen dat nog veel beroerder is.’

Eef Haverkort van de omwonendendelegatie: ‘De realiteit is nu eenmaal dat een meerderheid in de Tweede Kamer economische belangen altijd zwaarder heeft laten wegen dan milieu- en bewonersbelangen.’

Onderzoekers van de TU Delft bevestigen dit beeld, waarbij zij aangeven dat de omwonenden staan tegenover een overmacht van op uitbreiding van Schiphol gerichte groepen. Vertegenwoordigers van gemeenten en provincies zouden neutraal moeten zijn, maar blijken zonder uitzondering tot de politieke partijen te behoren die het meest pro-Schiphol zijn.

Kaagbaan

Schiphol gaat tijdens de proef gebruik maken van de start- en landingsbanen die op dat moment de minste geluidsoverlast met zich meebrengen. In de praktijk komt dat neer op een toename van gebruik - dag en nacht - van de Kaagbaan. Voor gemeenten in Noord-Holland is dit gunstig, maar voor Noordwijk en omstreken niet.

Vragen

Hak van Nes (Puur Noordwijk) stelde tijdens de raadsvergadering vorige week donderdag vragen over hoe de belangen van Noordwijk tijdens het overleg behartigd zijn. Wethouder Vroom gaf in zijn antwoord aan dat naast de gezamenlijke omwonenden vertegenwoordiging de provincie Zuid-Holland in de persoon van de heer Veldman en een vertegenwoordiger van het CROS, Bas Brekelmans, over de belangen van de Bollenstreek hebben gewaakt. ‘Ik weet dat omwonenden vertegenwoordigers van verschillende regios, waaronder de onze, er meer uit hadden willen halen. Maar soms moet je het betere niet de vijand laten zijn van het goede’, aldus de wethouder, die zich verheugd toonde met het experiment.

Aanvlieghoogte

De wethouder verwacht dat binnen vijf jaar de overlast van het vliegverkeer in Noordwijk zal afnemen doordat er gewerkt wordt aan een ander systeem van landen op de luchthaven. Daarbij wordt hoog aangevlogen en relatief laat gedaald, waardoor de inkomende vliegtuigen hoger over Noordwijk zullen vliegen.


Reacties op dit bericht